хижа Вихрен - връх Вихрен

хижа Вихрен - връх Вихрен

Departure Date

Daily

Views

23158

Накратко

Време: 6 часа
Сезон: Лято
Трудност: 4/5
Денивелация: 965 м.
Дължина: 7 км.
Забележка:
* Посоченото време за маршрутът към връх Вихрен е за преминаването на пътеката и на отиване, и на връщане. То е приблизително и в него не се включва времето за почивка.
* Отбелязаната дължина е и в двете посоки.

Маршрутът

Начало

х. Вихрен

Маршрутите, по които може да се стигне до вр. Вихрен са няколко - през седловината Кабата, през т.н. Казаните, както и през Джамджиевия ръб (последния е подходящ само за сериозно подготвени физически хора). Най-лесният маршрут е известен и като Царската пътека. Тя тръгва от хижа Вихрен, следвайки маркировката с червен цвят. По стълбичките от хижата и право нагоре. 🙂 Първата част от маршрута е най-тежка. Но само защото е в началото. 🙂 Започва със стръмно изкачване по пътеката и известна доза морени. След 40 мин. нормално ходене ще стигнеш до голяма поляна, която е подходяща за кратка 10-15 минутна почивка. От тук насетне следва плавно каретене нагоре, но не крайно натоварващо.
По пътеката

По пътеката

Колкото по-нагоре се качваш, толкова по-красиви стават гледките около теб. Около час след първата почивка, е време и за втора, тъй като следва сериозно катерене. В най-горната точка пътеката достига до обширна поляна - седловината Кабата. Тя свързва вр. Вихрен с Овинати връх. От тук се открива прелестна гледка към Влахините езера, Муратов връх, Тодорка и източната част на Пирин. Тук е и мястото, където може да направиш по-дълга почивка и да се заредиш със сили, защото сериозното катерене тепърва предстои. Величието на Вихрен се вижда още от тази точка. След равната полянка меката почва под теб се заменя с красив Вихренски гранит.
Крайна точка

вр. Вихрен

Очаква те около час изкачване, по стръмна и скалиста пътека, с наклон от 45 градуса. Но усилията си заслужават, бъди сигурен! Мраморните камънаци по пътеката са ронливи и хлъзгави, ако човек не внимава. Пътеката се вие като серпентина, което малко облекчава големия наклон "към върха". Достигнеш ли веднъж горе, получаваш заслужена отплата за изкачването последните близо 3 часа. При ясно време пред очите ти са всички върхове и гънки на Пирин Планина. Гледката от тук не може да се опише с думи! Тя трябва да се почувства! При ясно време, на една ръка разстояние от теб виждаш цялата прелест на "Кончето", Муратов връх, Тодорка, Кутело, Банско, Разлог, с. Баня, Родопи, Рила... От тук връщането може да стане както по обратния път, така и през "Казаните", който маршрут ще опишем отделно.

Нашият съвет:

Маршрутът от хижа Вихрен до връх Вихрен е задължителен за всеки, който обича Пирин Планина. Най-трудната част е стръмното изкачване преди върха, но пък е доста красиво и запомнящо се!

По целия път течаща вода липсва. Затова е добре да “заредиш” от чешмата при хижа Вихрен. Запаси се с поне 1 литър на човек, а в горещите летни дни не по-малко от 1.5 литра.

Не забравяй още:

  • Дрехи, дъждобран
  • Слънцезащитен крем
  • Храна и нещо сладко

Не пропускай, докато планираш прехода към връх Вихрен, да се информираш за Времето!

Снимки