х. Вихрен - вр. Тодорка

х. Вихрен - вр. Тодорка

Departure Date

Daily

Views

26177

Маршрутът х. Вихрен – вр. Тодорка е един от най-красивите и живописни маршрути на Пирин. Той преминава през Жабешкото езеро и връх Малка Тодорка, докато достигне крайната точка на връх Тодорка и разкрие пред теб цялата красота на Пирин Планина. Ето на какво да обърнеш внимание, ако планираш да преминеш по него.

Накратко

Време: 6-8 часа
Сезон: Лято
Трудност: 5/5
Денивелация: 791 м.
Забележка:
* Посоченото време е за преминаването на пътеката и на отиване, и на връщане. То е приблизително и в него не се включва времето за почивка.

Маршрутът

Начало

х. Вихрен

Началото на маршрута е от хижа Вихрен. До нея се стига по асфалтов път от Банско за около 20-25 мин. Имай предвид, че през лятото намирането на място за паркиране, в района на хижата, е доста трудно. Препоръчваме ти да тръгнеш по-рано, за да намериш място, а и да имаш повече време да се насладиш на предстоящото пътуване.
По пътеката

По пътеката

От хижата нагоре следвай зелената маркировка към хижа Демяница. Малко след старта ще стигнеш до красив дървен мост над река Бъндерица. Около 1 час спокойно ходене по-късно ще стигнеш до Жабешкото езеро. Предвиди си по-дълга почивка, защото от тук нагоре започва сериозното катерене.
Крайна точка

До Тодорка

Маршрутът преминава през вр. Малка Тодорка. От тук може да се насладиш на зашеметяваща гледка към езерата Рибно, Жабешко, Муратово, Окото, Тодорините очи, Василашките. От тук на около 1 час ходене по равното било пътeката те отвежда и до връх Тодорка.

Нашият съвет:

Маршрутът от хижа Вихрен до връх Тодорка е един от най-красивите и живописни маршрути на Пирин. Той преминава през Жабешкото езеро и връх Малка Тодорка, докато достигне крайната точка на връх Тодорка и разкрие пред теб цялата красота на Пирин Планина. Ето на какво да обърнеш внимание, ако планираш да преминеш по него.

През целия маршрут няма да откриеш вода за пиене. Най-добре се запаси с вода от чешмата при хижата. Предвиди си не по-малко от 1,5-2 литра на човек.

Не забравяй още:

  • Дрехи, дъждобран
  • Слънцезащитен крем
  • Храна, нещо сладко

Не забравяй, докато планираш прехода, да се информираш за Времето!

Снимки

Къде да отседнеш?

195лв

на вечер

All Seasons Club Bansko е елегантен хотел, разположен в подножието на Пирин, който пленява с невероятна панорамна гледка и уникално местоположение.
50лв

на вечер

Хотел Mountain Dream се намира в подножието на Пирин, само на петнадесет минути от центъра на Банско. Тук се съчетават спокойствие и стил, които ще гарантират на гостите приятен престой.
188лв

на вечер

В Хотел Green Wood ще откриете чудесни възможности за забавление и пълноценен отдих. Близо до Банско и на няколко стотин метра от модерното голф игрище – тук ще можете да си отдъхнете пълноценно.