х. Вихрен - Муратово езеро

х. Вихрен - Муратово езеро

Departure Date

Daily

Views

27098

Маршрутът от хижа Вихрен до Муратово езеро е сравнително лек. Едно е мястото, което може да те поизмори, но пък катеренето по морени е доста забавно. Започва 20-ина минути след м. Равнако.

Накратко

Време: 1,5 часа
Сезон: Лято
Трудност: 2/5
Денивелация: 285 м.
Дължина: ~4 км.
Забележка:
* Посоченото време е за преминаването на пътеката и на отиване, и на връщане. То е приблизително и в него не се включва времето за почивка.
* Отбелязаната дължина е и в двете посоки.

Маршрутът

Начало

х. Вихрен

Маршрутът от х. Вихрен до Муратово езеро е идеалният вариант за разходка в топъл ден. Началната точка е хижата, където при голям късмет може да оставиш колата си на паркинга, преди да поемеш между извивките на Планината. До самата хижа се стига по асфалтов път от Банско. Разстоянието е около 15 км. В летния сезон те съветваме да тръгнеш по-рано, за да намериш паркомясто или пък да оставиш колата около хижа Бъндерица.
От х. Вихрен поемаш на югозапад (на ляво), по пътеката със синьо-жълта маркировка (синята маркировка е за х. Синаница, а жълтата - за х. Яне Сандански).
По пътеката

По пътеката

След кратко изкачване, още в самото начало, пътеката преминава през малка равна поляна. Тук се намират няколко разхвърляни скални блока. Единият от тях е известен с името Пукнатият камък. От тук пътеката се провира през клек, преди да се спусне при т.нар. Равнашки брод към р. Бъндерица. И ето, че стигаш до страхотно мостче над реката, на което селфито е просто задължително! 🙂
Маршрутът продължава по десния бряг на реката. Не преминаваш по моста. В началото участъкът е каменист, но след това се преминава през почти равна поляна - м. Равнако - дъното на отдавна пресъхнало езеро. От тук пътеката леко започва да се изкачва и да се отдалечава от реката. Следва най-сериозният участък. Каменната река. Сред като я преодолееш за малко повече от 30 минути ще достигнеш до поточе. Тръгни по левия му бряг и след около 5 минути пред теб ще бъде Муратово езеро в цялата му прелест.
Крайна точка

Муратово езеро

Овинатото езеро, популярно сред туристите с името Муратово езеро, лежи на изток от Муратов връх и на югоизток от Овинати връх, в самото подножие на върховете. Разположено е на 2232 м. надморска височина и е с площ 12,9 дка. Сравнително плитко е - едва 3,3 м.
Мястото пленява с красотата си. Може да стоиш тук с часове и няма да спреш да се удивляваш на творенията, които майката Природа е сътворила тук. Бреговете на Муратово езеро са популярно място сред туристите за излет.

Нашият съвет:

Маршрутът от х. Вихрен до Муратово езеро е сравнително лек. Едно е мястото, което може да те поизмори, но пък катеренето по морени е доста забавно. Започва 20-ина минути след м. Равнако.

По целия път течаща вода липсва. Затова е добре да “заредиш” от чешмата при хижа Вихрен. Запаси се с поне 1 литър на човек, а в горещите летни дни не по-малко от 1.5 литра.

Не забравяй още:

  • Дрехи, дъждобран
  • Слънцезащитен крем
  • Храна и нещо сладко

Не пропускай, докато планираш прехода, да се информираш за Времето!

Снимки