х. Вихрен - Жабешкото езеро

х. Вихрен - Жабешкото езеро

Departure Date

Daily

Views

12710

Накратко

Време: ~3 часа
Сезон: Лято
Трудност: 2/5
Денивелация: 361 м.
Дължина: 6 км.
Забележка:
* Посоченото време е за преминаването на пътеката и на отиване, и на връщане. То е приблизително и в него не се включва времето за почивка.
* Отбелязаната дължина е и в двете посоки.

Маршрутът

Начало

х. Вихрен

Началната точка на маршрута е хижа Вихрен. Тя се намира на 15 км. от Банско и до нея лесно се достига с кола по асфалтов път. През летния сезон паркирането, обаче, е доста трудно. Затова те съветваме да тръгнеш рано, за да намериш къде да оставиш колата си.
Тръгваш от хижата на югоизток със стръмно изкачване по каменист склон и следваш тясната пътека между планинския клек, която е със зелено-червена маркировка. Съвсем скоро ще достигнеш до мостчето на р. Бъндерица. От тук, ако продължиш по брега на реката без да преминаваш по моста, ще достигнеш до Муратово езеро. За Жабешкото езеро, маршрутът пресича реката през моста и продължава стръмно нагоре през камънаците.
По пътеката

По пътеката

Около 15-20 минути след преминаването на моста, ще достигнеш до открита поляна. На метри вляво, над пътеката, скрито в клека, се намира езерото Окото. То е най-малкото и най-ниско разположеното езеро от групата на Бъндеришките езера. Намира се на 2026 м. надморска височина. С размери 65 на 57 метра, то заема скромната площ от 2,6 декара. Лежи в западното подножие на Тодорин връх. Гледано от върха, езерото има форма на око, откъдето идва и името му.
От тук следва спускане на югозапад към м. Равнако, до брега на р. Бъндерица. На това място, надясно (север), се отделя пътеката която води към т.нар. Равнашки брод. Тя се пренебрегва и се поема по пътеката наляво (юг), която за кратко следва десния бряг на реката, след което започва изкачване на югоизток.
Крайна точка

Жабешкото езеро

През клек и камънаци, за около 20 минути се достига мястото, където пътеката се разделя. Маршрутът надясно е за Рибното Бъндеришко езеро. Пътеката наляво се вие по склона нагоре и след около 40 минути ще те отведе до красивото Жабешко езеро.
Жабешкото езеро е най-високо разположеното езеро от групата на Бъндеришките езера. Намира се под южния склон на вр. Малка Тодорка на височина 2322 м. Площта му е само 5,6 дка., а на дълбочина достига до 2 м. Формата е продълговата, а размерите са 138 на 63 м.
Водата в езерото е топла и в нея се развъждат много попови лъжички. От тук идва и името му. От бреговете на Жабешкото езеро се разкрива една от най-ослепителните панорами в Пирин – към Муратов връх. При езерото се разделят пътеките, които водят към Тевното езеро на юг, и към х. Демяница на изток.
Продължение

Дългото Бъндеришко езеро

Нашият съвет е, ако имаш сили и желание, да продължиш още малко, за да се насладиш на красотата и очарованието на Дългото Бъндеришко езеро. При Жабешкото езеро пътеката се разделя - наляво е маркираната със зелена боя пътека за х. Демяница. Ти поеми надясно в южна посока по пътеката с червена маркировка. Дългото езеро е на по-виска надморска височина, за това реално тук следва спускане. То е съвсем кратко. След няколко минути, пред теб ще се открие Дългото Бъндеришко езер в цялата му прелест - притихналата кристално чиста вода отразява нежните извивки на планината и ги прави сякаш още по-пленителни.
Целия маршрут от хижа Вихрен до тук е час и половина (без почивките).

Нашият съвет:

Маршрутът е един от най-живописните, красиви и впечатляващи маршрути в Пирин.

По целия път течаща вода липсва. Може да се запасиш от чешмата при хижа Вихрен. Приготви си поне 1,5 литър на човек, а в горещите летни дни не по-малко от 2 литра.

Не забравяй още:

  • Дрехи, дъждобран
  • Слънцезащитен крем
  • Храна, нещо сладко

Не пропускай, докато планираш прехода, да се информираш за Времето!

Снимки