х. Вихрен - Муратов връх

х. Вихрен - Муратов връх

Departure Date

Daily

Views

13579

Накратко

Време: 4 часа
Сезон: Лято
Трудност: 3/5
Денивелация: 719 м.
Дължина: ~12 км.
Забележка:
* Посоченото време е за преминаването на маршрутаа и на отиване, и на връщане. То е приблизително и в него не се включва времето за почивка.
* Отбелязаната дължина е и в двете посоки.

Маршрутът

Начало

х. Вихрен

Началото на маршрута започва от х. Вихрен, до която можеш да стигнеш по асфалтов път от Банско. Разстоянието е около 15 км. В активния летен сезон е добре да тръгнеш по-рано, за да намериш място за паркиране. През м. Август пътят се затваря от 09.00 до 16.00 ч. от паркинга на Бъндеришка поляна.
По пътеката

По пътеката

От хижата се следва маркировката в синьо и жълто към Синаница и Спано поле. Стигнеш ли мостчето, десетина минути след като си тръгнал, не преминавай през него. Твоята посока е в дясно, покрай реката. Първата ти спирка по маршрута е Муратово езеро. Едно от най-красивите в Пирин. До него има само едно място където леко ще се поизпотиш. Свърши ли реката, стигнал си началото на катеренето. 🙂 За 20 мин. го преодоляваш и си на езерото за почивка. А стигнеш ли тук, почини добре, защото същинският "зор" едва сега започва. 🙂 Следва не леко изкачване за около 1 час. В края му е заветната Бъндеришка порта.
Крайна точка

Муратов връх

От портата до върха те делят 20-25 мин. катерене със сериозен наклон по камънака и в един миг няма и да се усетиш как си стигнал върха. Муратов връх! Ето сега е моментът, в който ще разбереш защо толкова ни хареса този връх. Наслаждавай се!

Нашият съвет:

Муратов връх е един от тези с най-красиви панорамни гледки. От него на една ръка разстояние ще видиш Вихрен, Хвойнати връх, Тодорка, Синаница, Стражите, Газей, Полежан, Бъндеришки чукар, Кончето… Не са малко и езерата, които ще те впечатлят с красотата си: Муратово, Рибното, Голямо Влахинско, Гергийско, Жабешко, Дългото и Окото. Красивите гледки от тук е трудно да бъдат описани. Трябва да бъдат видяни!

По целия път течаща вода, годна за пиене липсва. Затова е добре да “заредиш” от чешмата при хижа Вихрен. Запаси се с поне 1 литър на човек, а в горещите летни дни не по-малко от 1.5 литра.

Не забравяй още:

  • Дрехи, дъждобран
  • Слънцезащитен крем
  • Храна и нещо сладко

Не пропускай, докато планираш прехода, да се информираш за Времето!

Снимки