Обидимски манастир "Св. Пантелеймон"

Обидимски манастир "Св. Пантелеймон"

Departure Date

Daily

Views

10697

Накратко

Време: 2 часа
Сезон: Пролет, Лято, Есен
Трудност: 2/5
Денивелация: 295 м.
Дължина: ~8 км.
Забележка:
* Посоченото време за нашата разходка до Обидимски манастир е и на отиване, и на връщане. То е приблизително и в него не се включва времето за почивка.
* Отбелязаната дължина е и в двете посоки.

Маршрутът

Начало

От пътя към Безбог

Маршрутът е страхотен за ненатоварваща разходка, ако си в района на Добринище. Нашата разходка до Обидимски манастир е с начална точка на километър над града, с GPS координати: 41.809492, 23.566191. Посоката е към Безбог. Колата може да оставиш около параклис "Св. Св. Козма и Дамян", който се намира от ляво на пътя. Няма маркировки, които да следваш. Просто поемаш по черния път, който тръгва в ляво от главния път и започваш да се зареждаш с положителна енергия. 🙂
По пътя

По пътя

В началото на пътя има няколко изкачвания, които на пръв поглед биха те уморили, но това съвсем не е така. Ако си в приятна компания, дори няма да ги усетиш. Общата денивелация е около 295 м. и можем да кажем, че е разпределена в първата 1/3 от маршрута. Още в началото навлизаш в красива гора, която ще те спаси от жаркото Слънце, ако поемеш през горещите летни дни. На места се разкрива красива панорама към Рила и Родопи.
Крайна точка

Обидимски манастир "Свети Пантелеймон"

След около 1 час от началото, ще стигнеш и заветната цел - Обидимски манастир. Интересното е, че единственият път до него е от Добринище, а такъв от Обидим дори липсва. Хората, които се грижат за него и ще те посрещнат там с удоволствие ще ти разкажат историята на манастира и чудотворната икона на Света Богородица от Атонския манастир, която пазят. Тя датира от 1724 г. И тъй като зимата тук е доста сурова и достъпът до манастира е затруднен, същата икона бива прибирана на сигурно място извън него. Предлагаме ти да изгледаш и видеото, в което ще научиш цялата история от създаването до днешни дни. И тъй като вече си видял Аязмото точно преди манастира, там е добро място да похапнеш, ако имаш такава нужда, пък и ако си носиш 🙂 След това те очакват още 1 час страхоооотна разходка по пътя към автомобила.

Нашият съвет:

Ако си решил да направиш тази разходка до Обидимски манастир, ще се изненадаш колко приятен е този маршрут. В самото начало има малко изкачване, което обаче не е нищо сериозно. През цялото време се движиш в гориста местност, изпълваща те с приятно настроение. Предлагаме ти да видиш и малко повече информация за Манастира в ТАЗИ СТРАНИЦА, която направихме специално за него.

По целия маршрут течаща вода липсва. Затова е добре да се запасиш още преди да си потеглил. Поне 1 литър на човек, а в горещите летни дни не по-малко от 1.5 литра.

Не забравяй още:

  • Дрехи, дъждобран
  • Слънцезащитен крем
  • Храна и нещо сладко

Не пропускай, докато планираш прехода, да се информираш за Времето!

Снимки от нашата разходка до Обидимски манастир

Историята на Обидимски манастир "Св. Пантелеймон"