Мелник - с. Златолист

Мелник - с. Златолист

Departure Date

Daily

Views

35106

Маршрутът от Мелник до с. Златолист е съвсем лек. Няма места, които биха те изморили. Подходящ е за разходка с деца, но с повишено внимание на някои по-технични места. По-подробно описание, както и повече снимки можеш да видиш в пътеписа, който направихме специално за теб тук.

Накратко

Време: 3 часа
Сезон: Лято, Зима
Трудност: 2/5
Денивелация: 250 м.
Дължина: 12 км.
Забележка:
* Посоченото време е за преминаването на пътеката и на отиване, и на връщане. То е приблизително и в него не се включва времето за почивка.
* Отбелязаната дължина е и в двете посоки.

Маршрутът

Начало

Мелник

Маршрутът за с. Златолист започва от сърцето на Мелник. Малко след последното мостче над реката хващаш по калдаръмената пътека със сините обозначителни табели, вдясно. Съвсем скоро ще достигнеш до църквата "Св. Николай Чудотворец". Тя е обявена за паметник на културата и се смята, че е построена през 1756 год. През 2014 год. в пожар са унищожени целият иконостас, много от иконите и голяма част от царските двери. Благодарение на местните граждани, храмът е ремонтиран.
Минавайки вдясно, покрай входа на църквата, по стръмните стълби, ще достигнеш до пътеката, която води право нагоре. Стръмна е, но пък не е дълга. Преминава през гората и след около 10 мин. достига до кръстопът. Указателните табели са за за Манастир "Света Богородица Спилеотиса" и Манастир "Свети Харалампий" вляво и към към Църква "Свети Никола" и Деспот-Славова крепост на дясно, накъдето е твоята посока. От тук пътеката е много приятна за ходене. Изкачването е съвсем леко, а има и пейка малко след разклона, където може да отдъхнеш.
По пътеката

Църква "Св. Никола" и Деспотславова крепост

Църквата "Свети Никола" е на около 5 мин. от разклона. Наистина страхотно място! Връщаш се векове назад. Дворът ѝ е отворен, но останките вътре можеш да разгледаш само през металните решетки. Няма да говорим повече за това място - разгледай галерията и ще усетиш магията, която ще откриеш тук.
Пътеката продължава към крепостта на деспот Алексий Слав или поне това, което е останало от нея. Намира се съвсем близо. Имай предвид, че ако си с малки деца, тук трябва да ги държиш под око, дори за ръка. Крепостта се намира буквално на ръба на пропаст от двете си страни. Но пък гледката, която се открива от там е невероятна - пред теб е входа към Мелник и Пирин в цялата му прелест.
Крепостта е краят на пътеката тук. За това се връщаме обратно при кръстопътя с табелите и поемаме в другата посока към Манастир "Света Богородица Спилеотиса". Пътя за него е със съвсем леко изкачване, което дори няма да те задъха, за разлика от гледката, която се открива към Мелник.
Крайна точка

Манастир "Св. Георги" в с. Златолист

Излизайки от рамките на манастира, веднага в дясно ще видиш стръмна пътека със стъпала, 300 на брой, водещи към Мелник. Долу ще стигнеш точно до указателните табели, покрай които минава черният път в посока Църква "Света Параскева - Петка" и Златолист. От тук, църквата отстоява на 400 м., а Манастир "Свети Георги" в Златолист по табела на 4,5 км., но според нашата скромна техника беше на не повече от 3,5 км.
Потегляме за Златолист и Манастир "Свети Георги". По пътеката. Пътят е до тук. Следва стръмно изкачване, навътре в гората, с денивелация около 100 метра, обаче доста концентрирани 🙂 Има места, на които трябва да преминаваш с повишено внимание. Децата – задължително с придружител и за ръка. До манастира ни делят около 40-60 мин. стегнато ходене, но ако времето не те притиска – темпото определяш ти. След изкачването, разбира се има и спускане, което ще те отведе до голяма поляна, от която до Златолист ще се движиш по черен път. А навсякъде около теб – 360-градусова панорама от пирамиди 🙂 В началото и към средата на пътя до манастира има изградени беседи, където може да починеш. Идвайки от тази страна, манастирът е в началото на селото. Няма как да го подминеш. Това е манастир, който ще остане завинаги в сърцето ти. На връщане те очаква още час по страхотната пътека до Мелник. Стигнеш ли отново до Литова къща – в града си. От тук – само надолу. Покрай храм "Св. Варвара" и си отново в центъра на градчето.

Нашият съвет:

Маршрутът е съвсем лек. Няма места, които биха те изморили. Подходящ е за разходка с деца, но с повишено внимание на някои по-технични места. По-подробно описание, както и повече снимки можеш да видиш в пътеписа, който направихме специално за теб тук.

Питейна вода можеш да си напълниш в началото на маршрута, както и в края му – Манастир “Св. Георги”. Въпреки това в топлите дни ти препоръчваме да се запасиш с не по-малко от 1.5 литра на човек.

Не забравяй още:

  • Дрехи, дъждобран
  • Слънцезащитен крем
  • Храна и нещо сладко

Не пропускай, докато планираш прехода, да се информираш за Времето!

Снимки

Къде да отседнеш?

75лв

на човек

Разположен на фона на Пирин планина, хотел Ели Греко предлага градина с открит басейн. Има уелнес зона, а всички стаи са със самостоятелен балкон.
40лв

на вечер

Възрожденски стил, множество услуги, отлично обслужване - всичко това съчетано с вкусна храна и хубаво вино е Хотел Мелник
60лв

на вечер

Приказна природа, ярки звезди и отпускащо спокойствие – това е мотото на Хотел РЕЧЕН РАЙ. И то напълно припокрива невероятната обстановка, която се усеща още преди да влезеш в хотела.