Мелник - Роженски манастир

Мелник - Роженски манастир

Departure Date

Daily

Views

31014

Това е един от любимите ни маршрути – екопътека Мелник – Роженски манастир. Подходяща е и за разходка с деца. Имай предвид, обаче, че на едно-две места тя преминава на ръба на висока пропаст. На въпросните точки са изградени дървена ограда и мост, но преминаването трябва да става с повишено внимание!

Накратко

Време: ~3 часа
Сезон: Лято, Зима
Трудност: 2/5
Денивелация: 200 м.
Дължина: 11.5 км.
Забележка:
* Посоченото време е за преминаването на пътеката и на отиване, и на връщане. То е приблизително и в него не се включва времето за почивка.
* Отбелязаната дължина е и в двете посоки.

Маршрутът

Начало

Мелник

Екопътеката от Мелник до Роженския манастир започва от самия град. Отбивката се намира веднага след Музея на виното. Има ясна указателна табела. 50 м. след нея в дясно ще видиш църквата "Св. Антоний". Пътеката продължава нагоре по Роженското дере, покрай самите пирамиди.
По пътеката

По пътеката

След последните къщи на Мелник, обозначителни табели има, но не са на често. Първоначално се върви по черен път, който в последствие прераства в пътека. Там, където не си сигурен за пътеката, може да следваш и зелената маркировката по дърветата. Пътеката криволичи, като минава през пресъхналото корито на реката или се отклонява ту на единия, ту на другия бряг. След около 20-25 минути ходене, ще стигнеш до разклонение, където пътеката се разделя на ляво и на дясно. За манастира трябва да поемеш на дясно и да следваш лекия наклон. След още 10-15 мин. следва същинското катерене, след което, обаче ще достигнеш билото. Там те очакват зашеметяващи гледки - на запад се вижда величествената Беласица, на юг Славянка, на изток може да видиш Роженския манастир, а на север се издигат мощните върхове на Пирин Планина!
Крайна точка

До Роженския манастир

Преди да достигне до крайната точка, пътеката преминава през няколко невероятни места, от които също се открива гледка към целите пирамиди. Достигнала веднъж билото, пътеката започва да се спуска, но следва и най-опасната част. Пътеката се стеснява много и минава точно под пирамида. Има изградени дървен мост и парапети. Преминаването трябва да бъде с особено внимание! Малко по-надолу ще стигнеш до беседка, която е разположена на кръстопът. В ляво е пътеката за Рожен, а ти си на дясно. Роженският манастир е на не повече от 10-15 минути.

Нашият съвет:

Пълната с 360-градусови панорамни гледки Екопътека Мелник – Роженски манастир е подходяща и за разходка с деца. Имай предвид, обаче, че на едно-две места тя преминава на ръба на висока пропаст. На въпросните точки са изградени дървена ограда и мост, но преминаването трябва да става с повишено внимание!

По целия маршрут от Мелник до манастира течаща вода липсва. Запаси се с поне 1 литър на човек, а в горещите летни дни не по-малко от 1.5 литра. На връщане може да си подсигуриш вода от двора на манастира.

Не забравяй още:

  • Дрехи, дъждобран
  • Слънцезащитен крем
  • Храна, нещо сладко

Не пропускай, докато планираш прехода, да се информираш за Времето!

Снимки

Къде да отседнеш?

75лв

на човек

Разположен на фона на Пирин планина, хотел Ели Греко предлага градина с открит басейн. Има уелнес зона, а всички стаи са със самостоятелен балкон.
25лв

на вечер

Край Мелнишка река, в самото начало на градчето, в страхотен парк сред тишина и песните на птичките... Това е Парк-Хотел Макензен!
40лв

на вечер

Възрожденски стил, множество услуги, отлично обслужване - всичко това съчетано с вкусна храна и хубаво вино е Хотел Мелник