Водопад Скока, с.Кашина

Departure Date

Daily

Views

21233

Разходката до Водопад Скока е чудесна идея, ако си в района на Мелник и Рожен. Пътят от Любовище до Кашина е черен, затова е добре да караш бавно и внимателно. Разстоянието между двете села е 8 км. и не е с голяма денивелация, което е много добра предпоставка за една прекрасна разходка около 1,5-2 часа във всяка посока.

Накратко

Време: 1,5 часа
Сезон: Лято, Зима
Трудност: 2/5
Денивелация: 169 м.
Дължина: 5 км.
Забележка:
* Посоченото време е за преминаването на маршрута и на отиване, и на връщане, като началото е с.Кашина. То е приблизително и в него не се включва времето за почивка.
* Отбелязаната дължина е и в двете посоки.

Маршрутът

Начало

с. Кашина

Кашина е китно селце, сгушено между възвишенията на Пирин. Намира се на 14 км. от Мелник. Ако идваш от там, по пътя за Роженския манастир, има една единствена отбивка в ляво, веднага, след като влезеш с. Рожен. От тук е пътят към Водопад Скока. Със сигурност впечатление ще ти направи тунелът преди с. Любовище – той е прокопан през една от пирамидите и е наистина впечатляващ! От тук до Кашина следват около 7-8 км, черен път, който не е в идеално състояние, така че карай внимателно.
След многото завои наляво, надясно, пак наляво и после пак надясно, пред очите ти ще се появи с. Кашина. Може да оставиш колата си навсякъде в селото, а ако продължиш направо, ще стигнеш до къщата на Бай Атанас, веднага след нея е и тази на кметския наместник – Борислав Арнаудов и гостоприемната му съпруга. Те със сигурност ще те забележат и няма да те оставят да минеш без да те почерпят нещо. След това ще те упътят за посоката (въпреки, че маркировката е чудесна), ще ти пожелаят приятна разходка и ще ти напомнят на връщане да минеш да напишеш мнението си за селото и водопада в Книгата за гости на с. Кашина!
По пътеката

По пътеката

От къщата на кметския наместник надолу започва пътят за Скоко, както го наричат местните. Уверяваме те, че гледката напълно си заслужава 40-50 минутната разходка, която те дели от буйните му води. Ако, обаче, искаш разходката да бъде крайно запомняща се, както и да се запознаеш с редица други непознати и скрити за любопитните погледи манастири и скални феномени – Бай Атанас е твоят човек. Той ще те отведе и то с огромно удоволствие. Той е човекът-енциклопедия, що се отнася до селото и водопада. Ще направи разходката ти интересна и приятна. Ще научиш много нови истории за региона. Та даже и някоя легенда.
Първите 400-500 м. от пътеката са равни, леки и приятни - пътят пресича реката по красиво дървено мостче и започва да се вие между дърветата. Веднага след първия завой следва стръмно изкачване от 800 м. до разклона за с. Пирин, но след това пътят отново става равен. Последният половин километър, след отбивката за с. Сугарево е с лек наклон. Ще стигнеш и до бариера, която, обаче, възпрепятства преминаването само на автомобили. Има специален "вход" за туристите. 🙂 Малко след нея вече се чува и тътенът от водите на водопада, които се разбиват в скалите.
Крайна точка

Водопад Скока

Скока - името на водопада изключително много му приляга. Буйните му води се укротяват само за кратко, докато се изнизват по склоновете на планината. Но скоро, на поляната под Гарванова скала те се засилват и изведнъж скокват и устремяват полета си право надолу в бездната. Водопадът е един от най-големите в Пирин и с впечатлява с височина от 20 метра. Пълноводен е през цялата година, така че няма да съжаляваш, по което и време на годината да решиш да дойдеш до тук.

Нашият съвет:

Ако си отседнал в Мелник или Рожен за повече от ден, разходката до Водопад Скока си е направо задължителна. Ако си с автомобил, за около 30 мин. ще вземеш разстоянието от Рожен до Кашина. Бъди внимателен, пътят е черен и не много добър. Но е по силите НЕ само на високопроходими автомобили. Ако решиш, обаче, да си направиш една целодневна разходка сред страхотна природа и красиви панорами, под съпровода на песните на стотици птички, този маршрут е за теб. ПЕШ. От Рожен до водопад Скока. В едната посока ще са ти необходими около 2,5 до 3 часа. През летния сезон в селото работи и ресторант, но за всеки случай се подсигури и с нещо за хапване. Времето, което ще отделиш на целия маршрут не е никак малко.

Връщането от водопада до селото, както и от Кашина до Мелник става по същия път през тунела към Любовище и с. Рожен.

Не забравяй да вземеш:

  • Питейна вода
  • Дрехи, дъждобран
  • Слънцезащитен крем
  • Храна и нещо сладко

Не пропускай, докато планираш прехода, да се информираш за Времето!

Снимки

Къде да отседнеш?

75лв

на човек

Разположен на фона на Пирин планина, хотел Ели Греко предлага градина с открит басейн. Има уелнес зона, а всички стаи са със самостоятелен балкон.
40лв

на вечер

Възрожденски стил, множество услуги, отлично обслужване - всичко това съчетано с вкусна храна и хубаво вино е Хотел Мелник
60лв

на вечер

Приказна природа, ярки звезди и отпускащо спокойствие – това е мотото на Хотел РЕЧЕН РАЙ. И то напълно припокрива невероятната обстановка, която се усеща още преди да влезеш в хотела.