"Демянишка река разказва..."

"Демянишка река разказва..."

Departure Date

Daily

Views

18403

Накратко

Време: 4 часа
Сезон: Пролет, Лято, Есен
Трудност: 2/5
Денивелация: 480 м.
Дължина: 14 км.
Забележка:
* Посоченото време за Екопътека “Демянишка река разказва…” е за преминаването на пътеката и на отиване, и на връщане. То е приблизително и в него не се включва времето за почивка.
* Отбелязаната дължина е и в двете посоки.

Маршрутът

Начало

По пътя от Банско към х. Вихрен

Екопътеката "Демянишка река разказва..." започва на 3 км. след Банско в посока хижа Вихрен. Точните GPS координати на началната точка са 41.808242, 23.474556.
Но тъй като целият маршрут е доста дълъг, ние ще ти го опишем с една идея по-нагоре като старт 🙂 На пътя от града към х. Вихрен има отбивка в ляво за х. Демяница. Стигнеш ли чешмата в ляво, бъди по-внимателен. Мястото е указано с табели, така че няма как да се объркаш, но е веднага след завой! Ето и координатите - 41.795265, 23.466815.
Остави тук колата или малко по-навътре по пътя, където има голяма поляна с маси и беседки. Време е да започнеш да се наслаждаваш на великолепната Природа! Трасето следва течението на р. Демяница, като достига почти до изворите ѝ. Началото е м. Тодорова орница. Недалеч от местността, реката приема един от най-големите си притоци - Юлен, а по-нагоре и Къркъмска река. Това са едни от основните точки по маршрута. Реката е истинска планинска - пълноводна, мощна и респектираща с водите си.
По пътеката

Водопадите

Върви се изцяло по черния път, който е достатъчно широк, сенчест и за радост - без движение. На 20-30 мин. от началото ще стигнеш до първия водопад - Юленски скок. Той разнообразява средното течение на реката с 9-метрова водна каскада. Няма как да го пропуснеш. Има изградена и беседка където да поседнеш и да се насладиш на гледката.
Следващият е на около километър преди хижата - изумителният Демянишки скок. Макар и да не впечатлява с височината си от 11 м., ефирността на водите му, които се спускат като копринено перде и описват всички гънки на скалите – това е гледка, заради която си заслужава да дойдеш до тук! Въпреки, че подстъпите към него са доста обрасли и практически е невъзможно да го видиш. Намира се точно преди голяма поляна, в ляво от нея. Няма обозначителна табела, затова ти предоставяме координатите - 41.754757, 23.466654.
Крайна точка

х. Демяница

От водопад Демянишки скок до хижа Демяница разстоянието е около 15-20 мин.
Може да отседнеш в хижата или бунгалата към нея. Но това само, ако правиш преход към Тевно езеро, Безбог... В нашия случай връщането по обратния път не е сложно и имаме достатъчно време за това. Хижата е разположена на 1891 м. надморска височина. Построена е през лятото на 1931 год., като парцелът и дървеният материал за построяването ѝ са дарени от Общината на туристическото дружество в гр. Банско. Към момента тя разполага със 120 легла, ресторант, бюфет и туристическа столова. Тук може да пийнете по някоя студена бира. Без шофьора, разбира се 🙂 И да тръгнете по обратния път.

Нашият съвет:

Екопътеката “Демянишка река разказва…” е красива и живописна. Тя е част от маршрута от Банско до х. Яне Сандански.

Не забравяй да се запасиш с вода – поне 1 литър на човек, а в горещите летни дни не по-малко от 1.5 литра.

Вземи също така:

  • Дрехи, дъждобран
  • Слънцезащитен крем
  • Храна и нещо сладко

Не пропускай, докато планираш прехода, да се информираш за Времето!

Снимки

Къде да отседнеш?

65лв

на вечер

Хотелът Газей носи звучното име на един от прекрасните върхове, които се величаят тук, в Пирин. Различните видове помещения ще предложат чудесна хотелска атмосфера на гостите на хотела.
50лв

на вечер

Хотел Mountain Dream се намира в подножието на Пирин, само на петнадесет минути от центъра на Банско. Тук се съчетават спокойствие и стил, които ще гарантират на гостите приятен престой.
59лв

на вечер

Къща за гости Виен предлага на гостите си чудесна атмосфера и перфектно разположение на метри от станцията на кабинковия лифт в Банско.