"Демянишка река разказва..."

"Демянишка река разказва..."

Departure Date

Daily

Views

22722

Накратко

Време: 4 часа
Сезон: Пролет, Лято, Есен
Трудност: 2/5
Денивелация: 480 м.
Дължина: 14 км.
Забележка:
* Посоченото време за Екопътека “Демянишка река разказва…” е за преминаването на пътеката и на отиване, и на връщане. То е приблизително и в него не се включва времето за почивка.
* Отбелязаната дължина е и в двете посоки.

Маршрутът

Начало

По пътя от Банско към х. Вихрен

Екопътеката "Демянишка река разказва..." започва на 3 км. след Банско в посока хижа Вихрен. Точните GPS координати на началната точка са 41.808242, 23.474556.
Но тъй като целият маршрут е доста дълъг, ние ще ти го опишем с една идея по-нагоре като старт 🙂 На пътя от града към х. Вихрен има отбивка в ляво за х. Демяница. Стигнеш ли чешмата в ляво, бъди по-внимателен. Мястото е указано с табели, така че няма как да се объркаш, но е веднага след завой! Ето и координатите - 41.795265, 23.466815.
Остави тук колата или малко по-навътре по пътя, където има голяма поляна с маси и беседки. Време е да започнеш да се наслаждаваш на великолепната Природа! Трасето следва течението на р. Демяница, като достига почти до изворите ѝ. Началото е м. Тодорова орница. Недалеч от местността, реката приема един от най-големите си притоци - Юлен, а по-нагоре и Къркъмска река. Това са едни от основните точки по маршрута. Реката е истинска планинска - пълноводна, мощна и респектираща с водите си.
По пътеката

Водопадите

Върви се изцяло по черния път, който е достатъчно широк, сенчест и за радост - без движение. На 20-30 мин. от началото ще стигнеш до първия водопад - Юленски скок. Той разнообразява средното течение на реката с 9-метрова водна каскада. Няма как да го пропуснеш. Има изградена и беседка където да поседнеш и да се насладиш на гледката.
Следващият е на около километър преди хижата - изумителният Демянишки скок. Макар и да не впечатлява с височината си от 11 м., ефирността на водите му, които се спускат като копринено перде и описват всички гънки на скалите – това е гледка, заради която си заслужава да дойдеш до тук! Въпреки, че подстъпите към него са доста обрасли и практически е невъзможно да го видиш. Намира се точно преди голяма поляна, в ляво от нея. Няма обозначителна табела, затова ти предоставяме координатите - 41.754757, 23.466654.
Крайна точка

х. Демяница

От водопад Демянишки скок до хижа Демяница разстоянието е около 15-20 мин.
Може да отседнеш в хижата или бунгалата към нея. Но това само, ако правиш преход към Тевно езеро, Безбог... В нашия случай връщането по обратния път не е сложно и имаме достатъчно време за това. Хижата е разположена на 1891 м. надморска височина. Построена е през лятото на 1931 год., като парцелът и дървеният материал за построяването ѝ са дарени от Общината на туристическото дружество в гр. Банско. Към момента тя разполага със 120 легла, ресторант, бюфет и туристическа столова. Тук може да пийнете по някоя студена бира. Без шофьора, разбира се 🙂 И да тръгнете по обратния път.

Нашият съвет:

Екопътеката “Демянишка река разказва…” е красива и живописна. Тя е част от маршрута от Банско до х. Яне Сандански.

Не забравяй да се запасиш с вода – поне 1 литър на човек, а в горещите летни дни не по-малко от 1.5 литра.

Вземи също така:

  • Дрехи, дъждобран
  • Слънцезащитен крем
  • Храна и нещо сладко

Не пропускай, докато планираш прехода, да се информираш за Времето!

Снимки

Къде да отседнеш?

Ресторант Весело село е кътче в Банско, където ще можете да се насладите на перфектно приготвена храна.
139лв

на вечер

Перлата в короната, наречена Банско - петзвезден хотел, който предлага луксозни стаи и апартаменти, обзаведени в алпийски стил.
Ресторант Леонардо - сред най-добрите ресторанти в Банско с истинска италианска кухня