Делчевска екопътека

Делчевска екопътека

Departure Date

Daily

Views

16951

Делчевска екопътека е лесен и живописен маршрут, който свързва Гоце Делчев и Делчево. Селото е едно от най-старите и китни селца в Западен Пирин. Заедно с Лещен и Ковачевица, то формира историческия облик на региона. Привлича туристи със стари и добре запазени къщи на повече от 200 години, повечето от които са обявени за архитектурни паметници на културата.

Накратко

Време: ~2 часа
Сезон: Лято, Зима
Трудност: 2/5
Денивелация: 272 м.
Дължина: 3,8 км.

Маршрутът

Начало

Неврокопски манастир "Св. Богородица - Живоприемний източник"

Началото на екопътеката е от шосето между Гоце Делчев и с. Делчево, малко над Неврокопския манастир "Св. Богородица - Живоприемний източник". От лявата страна на пътя има уширение с чешма и място за няколко коли. В началото на пътеката има информационна табела.
Този маршрут е от онези екопътеки в Делчево, които ще те пленят с красотата си.
По пътеката

По пътеката

Самата пътека е доста стара. Преминава през гората, като на места е тясна, а на други доста широка. Трасето е стръмно и доста каменисто. Изкачването ще ти отнеме около 1:10-1:20 мин. спокойно ходене. Но усилията определено си заслужават!
Крайна точка

с. Делчево

Делчевската екопътека приключва в центъра на с. Делчево, от къде се разкрива зашеметяваща гледка към Гоце Делчев, Родопите, Славянка и долината на река Места. В самото село има доста места, където може да хапнеш. От тук тръгват и още няколко пътеки, които можеш да съчетаеш с тази за една по-дълга разходка.

Нашият съвет:

Делчево е едно от най-старите и китни селца в Западен Пирин. Заедно с Лещен и Ковачевица, то формира историческия облик на региона. Привлича туристи със стари и добре запазени къщи на повече от 200 години, повечето от които са обявени за архитектурни паметници на културата. Може да прочетеш повече за Делчево тук.

През целия маршрут няма да откриеш вода за пиене. Най-добре се запаси с вода от чешмата в самото начало на пътеката. Предвиди си не по-малко от 1,5-2 литра на човек.

Не забравяй още:

  • Дрехи, дъждобран
  • Слънцезащитен крем
  • Храна, нещо сладко

Не пропускай, докато планираш прехода, да се информираш за Времето!

Може да комбинираш този маршрут с тези две пътеки и да направиш разходката си по-дълга и приятна:

Снимки

Къде да отседнеш?

55лв

на вечер

СПА Хотел Катерина е разположен в енергийното поле на манастира "Свети Георги Победоносец" край Хаджидимово. Чист въздух, тишина и енергия!
70лв

на вечер

Комплекс Белите скали предлага спокойствие на своите гости, потапяйки ги в незабравимата атмосфера на отминалите времена.
40лв

на вечер

Алексовата къща е едно от местата в Огняново, които посрещат гости, а изпращат приятели.