с. Делчево - параклис "Св. Константин"

с. Делчево - параклис "Св. Константин"

Departure Date

Daily

Views

6579

Накратко

Време: 4 часа
Сезон: Лято, Зима
Трудност: 3/5
Денивелация: 329 м.
Забележка:
* Посоченото време е за преминаването на пътеката и на отиване, и на връщане. То е приблизително и в него не се включва времето за почивка.

Маршрутът

Начало

с. Делчево

Пътеката започва от кметството на селото по уличката право нагоре. Минава покрай Механа Павлова къща и продължава по хълма. Може да следваш указателните табели за м. Попови ливади и Сирнишка скала. За самия параклис табелата е само една.
По пътеката

По пътеката

На места самата пътека е стръмна и хлъзгава. На около час и 15-20 минути от началото, ще достигнеш до малка полянка с нещо като кръстопът. Надясно се хваща за Сирнишка скала и м. Кръста. Наляво е пътя за параклиса "Св. Константин". Няма как да се объркаш, защото именно тук е единствената табела за храма.
Крайна точка

Параклис "Св. Константин"

Няма как да сгрешиш, че си достигнал крайната точка - гората свършва, дървените пейки чакат уморени пътешественици да си починат върху тях, а на висока скала те очаква и самият параклис "Св. Константин".
Храмът е построен преди няколко години с неимоверните усилия и дарения на жителите на Делчево. Всички материали са качени на самар - с коне и магарета.
Зад параклиса е и една от причините, заради която си струва да се качиш до тук - невероятна, спираща дъха гледка към цялата Гоцеделчевска котловина.

Нашият съвет:

През целия маршрут няма да откриеш вода за пиене. Най-добре се запаси с вода от чешмата в селото. Предвиди си не по-малко от 1,5-2 литра на човек.

Не забравяй още:

  • Дрехи, дъждобран
  • Слънцезащитен крем
  • Храна, нещо сладко

Не пропускай, докато планираш прехода, да се информираш за Времето!

Този маршрут може да комбинираш с пътеките:

Снимки

Къде да отседнеш?

45лв

на вечер

Семеен хотел Градина се разполага на едно изключително красиво и спокойно място, много подходящо за отдих и почивка - Огняново.
55лв

на вечер

СПА Хотел Катерина е разположен в енергийното поле на манастира "Свети Георги Победоносец" край Хаджидимово. Чист въздух, тишина и енергия!
20лв

на човек

Почивка в старинна българска къща и домашни гозби, приготвени от екологично чисти продукти - това е Хотел-механа Павловата къща