х. Безбог - връх Безбог

х. Безбог - връх Безбог

Departure Date

Daily

Views

72837

Накратко

Време: 3 часа
Сезон: Лято, Есен
Трудност: 2/5
Денивелация: 409 м.
Дължина: ~5 км.
Забележка:
* Посоченото време е за преминаването на пътеката до връх Безбог и на отиване, и на връщане. То е приблизително и в него не се включва времето за почивка.
* Отбелязаната дължина е и в двете посоки.

Маршрутът

Начало

х. Безбог

Връх Безбог, 2645 м., определено е твоето място, ако имаш огромно желание да посетиш някой от Пиринските върхове, но се страхуваш дали ще бъде по силите ти. 🙂 Въпреки, че началото е хижа Безбог, за да стигнеш до нея, трябва да се качиш с автомобил от Добринище до хижа Гоце Делчев (12 км.). От там с лифта за близо 30 минути достигаш хижа Безбог.
А там, край езерото е уникално! В дясно нагоре ще видиш и Кръста на върха. Гледката в обратна посока също е зашеметяваща! С един поглед пред теб се разкриват красотите на Рила и Родопите! Но сега за приятния маршрут от хижа Безбог до връх Безбог. Поемаш по пътеката в дясно, през страхтното дървено мостче (тук е и място за селфи 🙂 ), като следваш зелено-жълта маркировка.
По пътеката

По пътеката

След 10-тина минути стигаш до "душевадката". Въпреки, че изглежда доста внушителна, не се притеснявай - по силите ти е. Когато я преодолееш, навлизаш в клековете и постепенно по лекия наклон пътеката се спуска надолу, а пред теб се отварят гледки към върховете Сиврия и Джано в ляво и неповторимия Дженгал в дясно.
След още 10-тина минути се оглеждай за разклон на пътеката в дясно. На там трябва да се отклониш. Виж как изглежда в галерията по-долу. Това е маршрутът и за вр. Полежан. От тук пътеката започва да криволичи нагоре. Следва най-сериозният участък. Поне 40 минути ще катериш нагоре, преди да стигнеш "Премката", от където трябва да се отклониш в дясно към вр. Безбог. Полежан е в ляво.
Крайна точка

Премката - вр. Безбог

От тук до върха, разположен на височина от 2645 м. те делят едно стръмно изкачване и около 30 минути.
Усилията, обаче, определено си заслужават. Стигайки горе, ще се убедиш в това. Гледката е страхотна. Във всички посоки. Време е за почивка и мноооого снимки. И да, ще имаш обхват на телефона. Не се бави, похвали се пред приятелите още сега! 🙂

Нашият съвет:

Маршрутът от хижа Безбог до връх Безбог не е един от най-тежките. Сигурни сме, че единствено “душевадката” след самата хижа ще те поизпоти. От там нататък с кратки почивки, няма да имаш проблем с катеренето.

ВАЖНО: Планирайте добре времето си, заради зависимостта от лифта. Имайте предвид, че последното качване на лифта от хижа Безбог е в 16:30 ч. Цената за двупосочен билет за възрастен към 01.2020 г. е 18 лв. Предвид профилактиките на лифта, които сезонно се правят, е добре да се информирате дали работи тук: www.hoteldobrinishte.com

По целия път течаща вода няма. Затова е добре да напълниш бутилките от вкъщи или от чешмата зад хижата. Трябва да имаш поне 1 литър на човек, а в горещите летни дни не по-малко от 1.5 литра.

Не забравяй още:

  • Дрехи, дъждобран
  • Слънцезащитен крем
  • Храна и нещо сладко

Не пропускай, докато планираш прехода, да се информираш за Времето!

Снимки