х. Безбог - Попово езеро

х. Безбог - Попово езеро

Departure Date

Daily

Views

25575

Накратко

Време: 3 часа
Сезон: Лято
Трудност: 2/5
Денивелация: 181 м.
Дължина: 7 км.
Забележка:
* Посоченото време е за преминаването на пътеката и на отиване, и на връщане. То е приблизително и в него не се включва времето за почивка.
* Отбелязаната дължина е и в двете посоки.

Маршрутът

Начало

х. Безбог

Маршрутът от х. Безбог до Попово езеро е много лек и приятен. Но това не го прави по-малко живописен от останалите в Планината. През лятото много хора го избират, за да посетят езерото и да се наслаждават с часове на спокойствието, което цари тук. Заобиколено от редица красиви върхове, Попово езеро е най-пълноводното в Пирин и е 4-тото по големина в България. Старото му име, с което също може да го срещнеш е Папаз гьол.
До х. Безбог може да се качиш както по пешеходен маршрут, така и с лифта от жижа Гоце Делчев, до която може да стигнеш с автомобил по хубав 11 км. асфалтов път отДобринище. Пътеката до Попово езеро започва от самата хижа Безбог по десния бряг на Безбожкото езеро. Маркировката е много добра. Следва се маркировката в зелен цвят, която почти през цялото време се движи заедно с жълтата маркировка към хижа Демяница. Не след дълго е най-сериозната част от трасето, т.нар. "душевадка" - стръмно изкачване през целия склон. От тук следват предимно равни участъци. Дори и да има изкачване, то е много по-леко и приятно от това.
По пътеката

По пътеката

Теренът е предимно почвен, но на места присъстват и така характерните за Пирин камънаци. Пътеката продължава успоредна на склона и около час след хижата се стига до единствения разклон, където може да се объркаш. Надясно (запад-северозапад) е пътеката за вр. Безбог и вр. Полежан. Тя се пренебрегва и се поема по пътеката на югозапад. От тук маршрутът кротко следва меките извивки на Планината - леко спускане, после малко изкачване, пак спускане и така докато 20 мин. по-късно достигне до поляна, на която, вдясно от пътеката, има извор.
Крайна точка

Попово езеро

На около час и половина след х. Безбог, маршрутът достига до Попово езеро. В кристалните му води се отразяват величествените осанки на върховете Джангал и Сиврия. Между тях се издигат още вр. Джано, вр. Кралев двор и вр. Демиркапийски чуки. Най-отзад и най-високо от всички се извисява и вр. Каменица.

Нашият съвет:

Този маршрут е доста лек и приятен. Съчетан с возене на лифта от х. Гоце Делчев до х. Безбог, е чудесен начин за прекарване на топъл и слънчев ден. По пътя има извор на едно място (виж етап 2). Въпреки това, ти препоръчваме да се запасиш поне с 1 литър на човек, а в горещите летни дни не по-малко от 1.5 литра.

Не забравяй още:

  • Дрехи, дъждобран
  • Слънцезащитен крем
  • Храна и нещо сладко

Не пропускай, докато планираш прехода, да се информираш за Времето!

Снимки

Къде да отседнеш?

40лв

на вечер

Съвсем близо до минералния плаж в Добринище, се намира уютния хотел Валентино.
180лв

на вечер

Русковец Термал СПА и ски резорт е разположен в живописната котловина на известния с минералната си вода курорт Добринище.
30лв

на вечер

Хотел Валентино 2 е идеалното място за почивка в Добринище. Тризвездния хотел ще Ви предложи прекрасни помещения, в които да се настаните.