3200-годишна е историята на невероятният Сандански. Някога тази земя е била на тракийското племе меди – онова, което е дало на света легендарният Спартак – предводител на първото робско въстание в Римската империя.
Благодарение на минералните си извори селището получава статут на град през IIIII век и бива наречен Партикополис.

Следващото си име – Свети Врач – градът получава при заселването на славяните.
А сегашното си име носи от 1947 година, в чест на делото на революционера Яне Сандански, борил се за освобождението на тези земи от турско робство.

Градът ще те спечели и с южняшки чар, благодарение на географското си положение. Няма друг град у нас, който да се радва на толкова много слънце. Не случайно си е спечелил славата на най-топлия и слънчев град у нас. Тук температурите почти винаги са с около 5 градуса по-високи, отколкото в другите градове.

Сандански
Сандански
Сандански
Църква "Св. Георги"
Църква "Св. Георги"
Парк Св. Врач
Парк Св. Врач
Парк "Св. Врач"
Парк "Св. Врач"

Защитени от ветрове и студени течения са и над осемдесетте минерални извора в региона. Тяхната температура е от 42 до 81 градуса по Целзий. Благодарение на богатия си химичен състав, те лекуват множество заболявания. Поредната причина градът да бъде толкова обичан и посещаван.

Няма как да опознаеш Сандански истински, без да си се разходил из градския парк. Той е единственият парк с пясъчни алеи в България. Заедно с Морската градина във Варна е и най-големият у нас. Тук те очакват прекрасни градини, много детски кътове, пейки и кътове за отдих, летен театър, стадион.

Над Сандански се разполага и бившата резиденция на Тодор Живков, която днес е превърната в хотел. Тук също има голям красив парк с прекрасно езеро, в което плуват лебеди.

Какво повече можем да ти кажем за това прелестно място?

От Сандански започва дивния Пирин!

И можем с увереност да заявим, че това начало наистина ще те впечатли!

Наоколо:

Археологически музей
Манастир "Св. Св. Козма и Дамян"
Село Пирин
Разходка до Рупите