Наоколо:

Панорамна алея Стъпалата
с. Добърско
Църквата в Добърско
Парк за танцуващи мечки в Белица
Градският парк в Разлог
Градският парк в Разлог

Мехомия. Дали това име ти говори нещо? А как ще реагираш, ако ти кажем, че това е едно от най-красивите и любопитни места, разположени в тясната прегръдка на Рила, Пирин и Родопа планина и ти дори не си чувал за него?

Е, истината е, че си го чувал. Мехомия всъщност е името, което Разлог носи до 26 март 1925 година. За произхода на старото име съществуват различни предположения. Смята се, че то е тракийско, а народната етимология го свързва с думата мех, понеже именно с мехове бил пренасян добивания в Мехомия катран.

По-интересна от името обаче ще ти бъде разходката из града. А тя може да започне от централния парк.

Няма как да не забележиш интригуващата гледка на дванадесетте мраморни морени с издялани фигури на животни, подредени в кръг подобно на древен слънчев календар.

Всъщност, през 70-те години на миналия век в землището на града е открит такъв слънчев календар, представляващ каменен диск с кръгла форма и диаметър от около 10 сантиметра.

Ще ти хареса и гледката на природния феномен „Стъпалата“. Винаги се удивляваме на начина, по който природата ни показва, че е способна да създаде неща, които никога не сме си представяли, че могат да съществуват. Седемте стърчащи мраморни зъбера са гледка, която определено искаш да видиш и дълго ще помниш!

Панорамна алея Стъпалата
Панорамна алея Стъпалата

Можеш да и се насладиш от едноименната панорамна площадка – “Стъпалата”. Тя представлява дванадесет метрова кула издигната на хълм Голак, над града. От тук се разкрива 360° панорама към трите планини.

Ако си гастроном по душа, ще имаш възможност да познаеш Разлог и на вкус. Сладкото от боровинки е неописуемо удоволствие, но преди него можете да заложиш на други традиционни вкусотии като боб в гърне, шупла, уханна разложка фудула, капама, а защо не и на сладка баница с булгур!

Разлог
Разлог

Къде да отседнеш?

"Канчето" е ресторант, който ще ви накара да се почувствате като у дома си.
70лв

на вечер

Термо СПА Хотел Римска баня е очарователно място, разположено в полите на Рила и Пирин. Намира се в с. Баня, известно с лековитите си минерални извори.
70лв

на вечер

Искате тишина, спокойствие и пълноценна почивка? Разположен в прегръдката на трите красиви планини Рила, Пирин и Родопите, Хотел Вита Спрингс Ви очаква.