Ако у нас има град, който е изкаран сякаш от приказките, то това без никакво съмнение е Мелник. Той е най-малкият град в България, но е събрал на територията си толкова интересни забележителности, толкова хубост, че всеки друг град може само да му завижда!

Романтиката, която цари тук е неповторима! Очарованието на градчето се дължи до голяма част на значително запазената старинна архитектура, която те пренася във времето на българското Възраждане.
Благодарение на археологическите, културните и архитектурните забележителности, Мелник е обявен за град-музей и е част от културното наследство на ЮНЕСКО.

Паркът в Мелник
Паркът в Мелник

Съвсем в началото на Мелник се намира красивият градски парк. Детска площадка, пейки за почивка и красиви цветни лехи заобикалят величествения паметник на Яне Сандански. Скулптурата в цял ръст е дело на Крум Дерменджиев и е един от символите на града.

Паметникът на Яне Сандански
Паметникът на Яне Сандански

При разходката си, няма как да се объркаш – две са основните улички, от двете страни на дерето, вдясно от парка. Отвсякъде лъха на прочутото мелнишко вино, а любезни домакини те канят да влезеш и да похапнеш в тяхната механа.

Наоколо:

Роженския манастир
Екопътека Мелник - Рожен
Екопътека Мелник - Златолист
3 дни в района на Мелник
Кордопуловата къща
Манастир Св. Богородица Спилеотиса, Мелник
Екопътека Водопад "Скока"
Мелник
Мелник

На 300 м. от парка вдясно се намира Градската библиотека, а срещу нея, от другата страна на дерето е Старият турски конак. Сградата, в която се е помещавала някогашната казарма, е запазена в оригиналния си вид и до днес.
Стотина метра по нагоре има указателни табели и отбивка вдясно, която води до Църквата “Св. Никола” и Деспот-Славовата крепост. От тук започва и описаната от нас екопътека съм с. Златолист.

Мелник е преди всичко ИСТОРИЯ.

От другата страна на дерето, между сградите започва екопътеката от Мелник до Роженския манастир. По пътя в ляво е и Църквата „Св. Антоний“. Непосредствено над нея се намират останките на Болярската къща и някогашната Часовникова кула.

Болярската къща и Часовниковата кула в Мелник

Болярската къща се намира в източната част на града. Наричана е още Византийската къща, Черната къща и Бамбаровата къща – по името на последния и обитател. Смята се, че е построена през XIII век, а през 1701 година до нея е издигната и часовникова кула. По време на Възраждането е била една от най-богатите и добре уредени сгради в Мелник. Стаите са били с мозаечни подове и стенописи, прозорците са имали цветни стъкла, вътрешния двор е бил покрит с мраморни плочи, а фонтанът е бил украсен със статуи.
Къщата е обитавана до началото на XX век и по време на упадъка на Мелник е изоставена. Днес тя и полуразрушена, но продължава да привлича туристите и гостите на града. От м. Чатало, над Болярската къща, се открива невероятна ПАНОРАМНА ГЛЕДКА към целия Мелник, пясъчните сипеи и околните храмове.

В края на пътя се намира една от най-големите забележителности на Мелник – Кордопуловата къща.
Ако продължиш по главната уличка направо, без да завиваш към Болярската къща, може да отидеш да видиш античната църква “Св. Варвара”. Продължиш ли по уличката, ще стигнеш до пътеката към манастир „Св. Богородица Спилеотиса“. Делят те 300 на брой стъпала. Горе на хълма те очаква и една уникална гледка към голяма част от града. Ако пък мислиш, че тези стъпала ще ти дойдат в повече, то поне може да отскочиш до храм „Св. Параскева – Петка“, отстояща само на 400 м. от тук. Има табела, която ще те упъти за посоката. От това място може да продължиш и към манастира на Стойна Преподобна –  “Св. Георги” в с. Златолист. До там те делят около 50 мин.

Мелник има и още едно предимство, което няма как да остане незабелязано при посещението на града. Това, разбира се, са Мелнишките пирамиди! Уникалното чудо на природата привлича хора от цял свят с причудливите си форми, някои от които високи до сто метра. Мелнишките пирамиди са все още в процес на оформление и очертанията им продължават да се изменя с течение на времето. Между пирамидите ще видиш и още много други фигури – игли, гъби, конуси. Ако искаш да се насладиш на 360-градусова панорама на великолепните пирамиди, последвай пътеката от Мелник към Роженския манастир. Не забравяй фотоапарата!

До Роженския манастир може да стигнеш и с автомобил. Пътят преминава през Кърланово и невероятните скални форми там. По този път се хваща за с. Любовище, а тунелът прокопан през скалата води до с. Кашина и страхотния водопад там.

Пожелаваме ти приятна разходка из това божествено кътче!

Планирай престоя си

Карта на Мелник

Специално за теб изработихме КАРТА на Мелник. Тя указва точно мястото на всяка една от забележителностите, описани в тази страница.

Свали я тук в голям размер и планирай по-добре посещението си в града.

Дипляна с тази карта, както и с описание на обиколката в Мелник ще откриеш във всеки един обект в категорията ПОДГОТВИ ПРЕСТОЯ СИ.

Карта на Мелник със забележителности в Мелник

Опитай Мелнишкото вино

Винарните в района

Да, още една карта КАРТА 🙂 Този път с всички винарни, в района на Мелник. Част от тях са отворени за посетители.

Ето тук може да я свалиш в по-голям размер.

Създадохме и страница с всички винарни в района на Мелник, с техните контакти и GPS координати. Разгледай ги и си избери коя да бъде първата за посещение. Започни от тук – ВИНЕНИ МАРШРУТИ В РАЙОНА НА МЕЛНИК.

Карта с винени маршрути в района на Мелник

Видео от Мелник

Къде да отседнеш?

60лв

на вечер

Приказна природа, ярки звезди и отпускащо спокойствие – това е мотото на Хотел РЕЧЕН РАЙ. И то напълно припокрива невероятната обстановка, която се усеща още преди да влезеш в хотела.
Механа Чевермето - прекрасна локация между уникалните пясъчни пирамиди на Мелник
75лв

на човек

Разположен на фона на Пирин планина, хотел Ели Греко предлага градина с открит басейн. Има уелнес зона, а всички стаи са със самостоятелен балкон.