Покой и тишина, скътани в западните разклонения на Пирин – това е Кресна. Но е и още много! Разположен на десния бряг на Струма, градът може спокойно да бъде описан като райско кътче. Самобитността, природата, живописният Кресненски пролом – няма как да останеш равнодушен пред гледките, които ще изпълнят очите ти.

Приятните изненади започват още по пътя. Точно преди да влезеш в градчето, ще видиш една от дивните извивки на Струма.

Тук е разположен паметникът в чест на загиналите в Кресненско-разложкото въстание.

Няма как да бъде подминат и храм-паметникът „Свети Иван Рилски“. И причудливите пясъчни сипеи, известни като Кресненските земни пирамиди Мело, издигащи се на изток като огромно ветрило, също ще пробудят възхищението ти.

Църква "Св. Йоан Рилски"
Църква "Св. Йоан Рилски"

Невъзможно е да говорим за Кресна и да не споменем Кресненското дефиле, колкото и трудно да се описва тази зрелищна картина с думи! Дълго е осемнадесет километра, а средната му височина е 222 метра. Тесен, живописен, врязан в скалите, със стръмни склонове – той е нещо, което трябва да се види!

В края на дефилето река Струма прави забележителни меандри и при град Кресна излиза от пролома и навлиза в северната част на Петричката котловина.
Дори само величествените картини на дефилето са напълно достатъчна причина да се отбиеш в този край. Но не само те ще те впечатлят!

Паметник на цар Самуил
Паметник на цар Самуил

Може би не знаеш, но Кресна е относително нов град. Селището възниква след 1926 година под името Гара Пирин. Призната е за гарово селище. Тридесет години по-късно населението на Гара Пирин е преброено заедно с населението на м. Ново село. През 1959 година към Гара Пирин е присъединена и м. Крива ливада. Окончателно името си Кресна получава през 1978 година, заедно със статута си на град.

Въпреки това, археологически находки в околността, датиращи от древността, свидетелстват за ранното заселване на района.

Дори съществува хипотеза, че тук се е намирал град Александрия – първият град, построен от Александър Македонски.

С какво ли още може да те изненада Кресна?