Прохладно свежо утро насред вековните гори на Пирин. Мъглата сънено и бавно започва да се надига – млечните ѝ пипала пъплят по последните покриви. А те – къщите – целите направени от дърво и камък, са сякаш декор от някой филм. Но не са! Някои са вече порутени, а други, тъкмо изникнали, се гордеят с новичките си червени покриви. Ето такова – преливащо от крайност в крайност, от тъга в неземна хубост – е китното село Делчево.

Ако някога си искал да се полюбуваш на истинската неподправена хубост на българското село, качи се в някоя от по-високите части на Делчево. Отвисоко ще се насладиш на гледката на великолепните къщи, на дивния Пирин. Панорамата от тук отива от очите право в сърцето. Блаженство изпълва душата на всеки, имал удоволствието да ѝ се полюбува.

Няма човек, отбил се на това дивно място, който да е съжалил. Тук местните знаят как да посрещнат и предразположат своите гости. Селото не е особено многолюдно, но това не пречи и на малкото колоритни баби тук да се спретнат в народни носии и да поднесат първата изненада. А тя е безкрайно вкусна – чудна делчовска баница!
Нищо чудно след угощението да последва още една изненада. Жените от самодейния състав обичат да представят пред гостите китка от песни и танци.
Именно тази топлина, с която бива посрещнат всеки тук, невероятната атмосфера на селото, без съмнение и дивната гледка, правят престоя тук незабравим.

Наоколо:

Огняново
Лещен
Ковачевица
Никополис Ад Нестум

Делчево впечатлява със своя възрожденски дух, с автентичността си. Споменахме няколко пъти къщите, защото сградите тук са наистина забележителни. Те пресъздават характерните за онова време постройки, издигани върху каменни основи. В повечето случаи на два или три етажа, те са винаги с много прозорци, уютни, очарователни.
Гостите могат да посетят комплекса от тридесет възрожденски къщи, обявени за паметници на културата. Едно от тези великолепни здания е и църквата „Свето успение Богородично“, построена през 1838 година.

А на онези, на които им се иска да опознаят и околността, ще им се понрави фактът, че в близост минават множество живописни екопътеки, отвеждащи до приказни кътчета в планината.

Китното село, носещо името на революционера Гоце Делчев, ще посрещне с отворени врати всеки, който иска да прекара малко време на едно райско място!

Не пропускай да видиш:

Екопътека Гоце Делчев - с. Делчево
Екопътека Делчево - параклис Св. Константин
Екопътека Делчево - Сирнишка скала