Пирин крие хиляди приказни местенца и нито едно от тях не се състезава с другите – всички притежават свой уникален дух, специфична красота и обаяние. Едно от тези кътчета се намира в подножието на средната част на Пирин.

Това е Гоце Делчев – градът, носещ името на един от най-значимите български революционери.

Паметникът на Христо Ботев в Гоце Делчев
Паметникът на Христо Ботев в Гоце Делчев

Градът е стъпил на двата бряга на Неврокопска река и някога е носил същото име – Неврокоп. Той е наследник на древният град Никополис ад Нестум, основан през II век след Христа.

Неврокопол попада в Османската империя между 1374-1383 година. През 80-те и 90-те години на XV век в града били открити джамия с голям купол и мюсюлманско училище. През следващите векове се наблюдават спадове и разраствания на града.
През XIX век развитие отбелязали земеделието, скотовъдството, пчеларството, звънчарството, златарството, самарджийството, кожарството, абаджийството, търговията.

Вековният чинар в Гоце Делчев
Вековният чинар в Гоце Делчев

По османско време Неврокопол е бил център на културния живот.

Освобождението на града се случва без битка на 19 октомври през 1912 година, по времето на Балканската война. А един от интересните факти е, че за пръв кмет на град Неврокопол след освобождението е избран не кой да е, а поетът Пейо Яворов.

Вече разказал историята си, градът ще се радва да те разведе и по своите улици. В центъра на Гоце Делчев ще откриеш един от даровете, които му е завещал Пирин. Това е великолепният Вековен чинар. Трудно е дори да си представиш, че дървото е верен другар на града от над пет века. Внушителни са не само годините му, но и размерите. Короната му се величае на 20-25 метра, а за да обиколят с ръцете си дънера трябва да се хванат поне деветима души. В основата си обиколката му е повече от десет метра.

Разходката из пиринския град не може да приключи и без още една задължителна спирка – паметникът на Гоце Делчев!

Наоколо:

Лещен
Ковачевица
с. Делчево
Екопътека Гоце Делчев - с. Делчево
Екопътека Делчево - Сирнишка скала
manastirhadzhidimovosmtxt

Не пропускай да видиш:

Огняново
Никополис Ад Нестум
Неврокопски манастир

Къде да отседнеш?

40лв

на вечер

Семеен Хотел МАЛАМОВАТА КЪЩА се намира в центъра на град Гоце Делчев, в непосредствена близост до историческия музей на града. Хотелът е разположен в стара къща, строена през 1847г.
20лв

на човек

Почивка в старинна българска къща и домашни гозби, приготвени от екологично чисти продукти - това е Хотел-механа Павловата къща
45лв

на вечер

Семеен хотел Градина се разполага на едно изключително красиво и спокойно място, много подходящо за отдих и почивка - Огняново.