Трите най-дивни планини у нас са приютили в прегръдката си едно чудно кътче. И като че ли всяка от тях е дала по нещо на това място – Рила – величие, Родопите – хубост, Пирин – спокойствие. С такива орисници Добринище не е имало шанса да се превърне в нищо друго, освен в това невероятно кътче, каквото го познаваме и до днес!

Градчето е място, което привлича вниманието на истинските любители на природата. Околността предоставя на гостите разнообразие от забележителности. А с уникалното разположение и надморска височина от 840 метра, то е и отправна точка на четири главни планински маршрута, включващи в плановете си и най-високата хижа на Балканите – хижа Безбог (2236 метра над морското равнище).

Можем да се обзаложим, че има и други страхотни причини да посетиш Добринище. На мига се сещаме поне за седемнадесет! Намекваме за броя на минералните извора, чиито лековити води с температура между 30 и 43 градуса по Целзий са превърнали градчето в една от най-популярните дестинации за балнеолечение у нас.

Църквата Св. Св. Петър и Павел
Църквата Св. Св. Петър и Павел

И няма как да бъде другояче – неговото местоположение, климат, условия винаги са били апетитна хапка – от каменната ера, чак до наши дни.

Църква "Успение на пресвета Богородица"
Църква "Успение на пресвета Богородица"

Невъзможно, но ако все пак това не ти е достатъчно да искаш да се докоснеш до това прелестно кътче, Добринище има още няколко тайни, с които ще те спечели на своя страна.

Но преди да те пренесе в модерния свят на SPA процедурите, Добринище си поставя за цел да ти разкаже малко за миналото. И за това ще те подкани да започнеш разходката си от централната му северна част, където са открити останките на раннонеолитно селище. Находките, открити тук, датират от шести век преди новата ера. Още от тогава мястото е привличало хората с хубостта си.

Не всички години обаче са били добри за Добринище. По време на първите години на османското владичество, населението на градчето почти се стопява, търсейки спасение из планината. Добринище изчезва и близо век името му не се споменава никъде.
Едва през Възраждането хората започнали да се завръщат. За щастие, днес градчето отново е живо, обичано и посещавано.

Една от тях е старата църква “Успение на Света Богородица”. Църквата е строена през късното средновековие – около 1680 година. Храмът е разрушаван няколко пъти – при османските нашествия, по време на Балканската война, както и по-късно, през 1980 година. Възстановен е отново през 1985 година и днес е една от най-красивите и поддържани църкви в околността.

Има обаче и едно не толкова старо място, което също заслужава вниманието ти. Става въпрос за един параклис, чийто строеж започва през 2011 година. Той носи името на Светите Безсребърници „Св. Св. Козма и Дамян“. Ще го откриеш по пътя към хижа Гоце Делчев.

Уникалната частна градина за еделвайс със своята невероятна колекция от планинските цветя ще те зашемети.
Кулинарната традиция на градчето също не е за пренебрегване!

Параклис „Св. Св. Козма и Дамян“
Параклис „Св. Св. Козма и Дамян“

Наоколо:

Църква "Св. Св. Петър и Павел"
Църква "Успение на пресвета Богородица"
mominakulasmtxt
rodopskatasmtxt

Къде да отседнеш?

30лв

на вечер

Хотел Валентино 2 е идеалното място за почивка в Добринище. Тризвездния хотел ще Ви предложи прекрасни помещения, в които да се настаните.
40лв

на вечер

Съвсем близо до минералния плаж в Добринище, се намира уютния хотел Валентино.
75лв

на вечер

Разположен сред красотата на Пирин, Рила и Родопите, Хотел Орбел предлага всичко необходимо за пълноценна почивка от забързаното ежедневие.