Безспорно един от най-популярните и посещавани курорти у нас е Банско. Без значение дали си тук, за да караш ски, за да опознаеш планината по някой от планинските маршрути или за да научиш повече за самия град, не пропускай да посетиш някоя от традиционните бански механи. Можеш да похапнеш вкусно някое от типичните за Банско ястия и да опознаеш напълно добродушния и приветлив дух на банскалии.
Банската кухня е оригинална, вкусна и домашно приготвена. Разнообразието включва задушени ястия, гозби с месо и уникални колбаси и мезета. Местната кухня, която е разпространена и в Добринище, се приготвя по стари рецепти и до ден днешен се приготвя от домашно произведени екологично чисти продукти.
Ето кои са ястията, които да опиташ, за да опознаеш напълно Банско:
Банска капама
Капамата е може би най-популярното и вкусно ястие, което може да се опита в Банско. Готви се и в други региони, но съставките, които слагат банскалии и начина на приготвяне са по-различни и правят банската капама уникална. Приготвя се в глинен съд с кисело зеле, ориз, чекане (червено цвекло) и много месо – пилешко, телешко, свинско, заешко, суджук, кървавица и сланина. Капамата е традиционно зимно ястие и се приготвя за големи празници, когато на трапезата се събира цялото семейство. Много от механите в Банско са включили традиционната капама в менюто си, така че не пропускай да се насладиш на този кулинарен шедьовър.

Необходими съставки:
* 500 гр. свинско месо
* 500 гр. телешко месо
* 500 гр. кървавица
* 1 пиле
* 200 гр. сланина
* 1 кисела зелка
* 1 1/2 чаена чаша ориз
* 1 глава червено цвекло
* 1 ч.ч. червено вино
* 10 дафинови листа
* 2 ч.л. червен пипер
* 1 ч.л. кимион
Рецептата:
Първата стъпка от рецептата за капама е подготовката на продуктите. Оставяш външните 5-6 листа на зелката цели, а останалата част от зелката нарязваш на ситно. Измиваш ориза и го отцеждаш от водата. Измиваш червеното цвекло, обелваш го и го нарязваш на кубчета. Месото нарязваш на едри парчета, например малки пържоли, а пилето разрязваш на две. Ако ползваш домашно пиле може да го направиш и на 4 части. Осоляваш и поръсваш месото с малко черен пипер. Сланината нарязваш на тънки ивици.
На дъното на голям глинен гювеч слагаш 2-3 лентички сланина, а върху тях половината от останалите цели зелеви листа. Отгоре слагаш ред ситно нарязано кисело зеле, ½ от кубчетата червено цвекло, ½ от ориза и поръсваш с половината от подправките. Нареждаш няколко лентички сланина, ½ от месото и ½ от кървавицата, а в средата и ½ пиле. Отгоре отново редиш всички останали съставки на пластове, като не пропускаш и да добавяш от подправките. Накрая завиваш всичко с останалите цели листа кисело зеле. Заливаш с червеното вино и 1 чаена чаша зелев сок.
Глиненият гювеч слагаш задължително в студена фурна, за да не се спука! След като гювечът е вече във фурната я пускаш на високи градуси, докато заври, след това намаляваш фурната на 160 градуса и оставяш да се пече около 5 часа.
Най-добре е преди сервиране на изсипеш цялото съдържание на гювеча в голяма тава. Да нарежеш наденицата и да обезкостиш пилето. Така, сервирайки във всяка порция капама ще сложиш от всичко.
Рецептата и снимката към нея ни бяха любезно предоставени от нашите приятели от Супичка.
Бански чомлек
Чомлекът е още един от деликатесите на пиринския край, който се приготвя на големи празници редом с капамата. Той е толкова вкусно и засищащо ястие, че не се нуждае от друго, освен от чаша червено вино. Отново се приготвя в глинен гювеч, а основните продукти са свински джолан, картофи, домати, моркови, вино и подправки. Толкова малко продукти, толкова семпло, а в същото време изключително вкусно – това е то – бански чомлек.

Необходими съставки:
* 1 телешки джолан
* 1 кг картофи
* 4 домата
* 2 моркова
* 1 глава чесън
* 2 ч.ч. червено вино
* 1 ч.л. червен пипер
* 1/2 ч.л. черен пипер
* 4 дафинови листа
* 4 глави лук
Рецептата:
Първата стъпка от рецептата за чомлек е подготовката на продуктите. Може да използваш и свински джолан, но автентичната банска рецепта се прави с телешки. Джоланът трябва да е добре измит. Почисти доматите, морковите, лука и чесъна, като морковите нарежи на едри парчета, а останалите зеленчуци остави цели.
В голям гювеч постави джолана, доматите, морковите, лука и чесъна. Добави и всички подправки, 1 чаена чаша вода и предвиденото червено вино. Поставяш гювеча задължително в студена фурна и я включваш на 200 градуса, като след около 30-40 минути, намаляваш градусите на фурната на 180 и печеш около 4 часа.
След 4 часа печене изваждаш гювеча от фурната, обезкостяваш джолана, добавяш обелените и разрязани на две картофи и връщаш гювеча за още около 30 минути във фурната, за да се сготвят и картофите.
Рецептата и снимката към нея ни бяха любезно предоставени от нашите приятели от Супичка.
Катино мезе
Стане ли въпрос за мезе, задължително в рецептата присъства и месце. Точно това включват и необходимите продукти за приготвянето на Катино мезе – свинско месо, гъби, лютеница, лук, черен пипер и чубрица – всичко задушено и крехко.
Костурета с чекане и сланина
Зад интересното име на това ястие се крие стар боб, който се вари в глинено гърне, естествено, и към него се прибавя глава чекане (червено цвекло от туршия), парчетата сланина и сухи чушки (по желание).

.. и още
Разнообразието от традиционни кулинарни специалитети в Банско се допълва от:
* Бански старец
* Бански суджук
* Суи чушчи с нога и ушо – сушен зелен фасул със свински крачета и уши
* Бъркада – царевичен качамак се оформя като гнездо и се поднася пълнено с банска кървавица, сланинка, дроб
* Крешчина – най-крехката и цветна част от сушен свински бут

Кукурини
Кукурини на бански означава къдри. Рецептата е автентична и типично банска. Името им идва от начина, по който се къдрят при пържене. Във времената на недоимък, този десерт е бил един от любимите и предпочитани в семействата, защото е бърз за приготвяне, а необходимите продуктите са само четири.
Замесва се меко тесто от едно яйце, 2 лъжици олио, сол и брашно. Тестово се оставя да почине за 1 час, след което се разточва на кора (като за юфка) и с помощта на чаша се изрязват кръгове. С нож се правят нарези от центъра към периферията. Кръговете се редят по два или три един върху друг, като се слепват с белтък. Внимава се нарезите да се разминават. Пържат се в маслена баня до зачервяване. Сервират се поръсени с пудра захар.
Рецептата и снимката към нея ни бяха любезно предоставени от нашите приятели от Ideas For Woman.

Борек
Още един типичен десерт от региона на Банско. Приготвя се изключително бързо и лесно, а необходимите продукти отново са малко на брой. Тиква, захар, смлени орехи, олио и брашно. Настърганата тиква се смесва с останалите продукти, изсипват се в предварително намазнена тавичка с дебелина 5-6 см. и се пекат до готовност. След 10-15 минути имаме лесен и вкусен десерт.
