„Перлата на Пирин“ – много хора ще определят точно така Банско. И ще са напълно прави! Не защото Банско е лъскав и скъп, а защото е ценен. Той е истинско съкровище за България – симбиоза на история, култура, традиции! Останки от антични крепости, оброчища, тракийски надгробни могили, параклиси и църкви в землището на градчето свидетелстват за няколко исторически епохи.

Атмосферата тук е много различна от обичайната. Подминеш ли табелата на входа на града, пренасяш се на магично място, пропито от атмосферата на традиционното в българското Възраждане. Особено чувство ще те обземе още при първите крачки по калдъръмените улички тук. Край теб ще се редят една след друга типичните къщи с големи дървени чардаци, всяка бранена от тежката си порта.
Няма как да подминеш най-старите от тях, без да пробудят у теб възхищение – Хаджирусковата, Хадживълчовата и Веляновата къща са сред емблемите на планинското градче.

В центъра на Банско бие „сърцето“ на града и ще го чуеш съвсем отчетливо – звънът на камбаните от часовниковата кула на църквата „Света Троица“ няма как да бъде сбъркан с нищо друго!

Църква Света Троица, Банско
Църква Света Троица, Банско

Решиш ли да посетиш магичното пиринско кътче, отдели си достатъчно време. Защото, за да го опознаеш наистина добре, трябва да се докоснеш до всички лица на Банско.

А той е далеч не само старинна архитектура. Той е и героична история, и вековна култура, и автентичен фолклор, и традиции, и обичаи, и хумор, и слово, дори и специфична кухня!

Той е същинска капсула на времето, озовала се на 927 метра надморска височина, в подножието на Северен Пирин. И от там пръска своята история, своята мъдрост и вдъхновение.

И когато говорим за кухня, Банската е наистина много специфична.

Задължително трябва да се запознаеш отблизо с нея. Не пропускай тази възможност, когато си в Банско. И за да не се луташ, събрали сме няколко от най-традиционните местни ястия, които да си потърсиш да вкусиш при следващото ти посещение тук. От популярните “Капама” и “Чомлек” до “Костурета с чекане и сланина”, “Суи чушчи с нога и ушо”, “Кукурини”, “Бъркада”… много са 🙂 Виж списъка в нашата страница, която нарекохме БАНСКА КУХНЯ!

Наоколо:

Къща-музей Никола Вапцаров
Църква "Света Троица"
х. Вихрен - вр. Тодорка
Къща-музей Неофит Рилски
Един ден около Банско

Ето какво те очаква в Банско...

Къде да отседнеш?

10лв
Автентична механа в Банско - място където настроението винаги е добро.
139лв

на вечер

Перлата в короната, наречена Банско - петзвезден хотел, който предлага луксозни стаи и апартаменти, обзаведени в алпийски стил.
195лв

на вечер

All Seasons Club Bansko е елегантен хотел, разположен в подножието на Пирин, който пленява с невероятна панорамна гледка и уникално местоположение.