вр. Вихрен

Връх Вихрен е един от най-величествените и красиви върхове в Пирин и е истинско предизвикателство за любителите на екстремните предизвикателства. Извисява се на 2914м. надморска височина и е най-високият връх в планината. Нарежда се на второ място в България след Мусала (2925м.) в Рила и на трето място на Балканския полуостров след вр. Митикас (2918м.) в Олимп, Гърция. Впечатляващите мраморни склонове на Вихрен се свързват с Муратов връх и връх Кутело, като разкриват на туристите спиращи дъха панорами към Влахинските и Бъндеришките езера. В подножието му, от североизток се намират двата циркуса – Малкият и Големият Казан, където можеш да срещнеш рядкото цвете Еделвайс.

Периодът от началото на юни до края на септември е най-подходящ и благоприятен за изкачване на Вихрен. Възможните начини са няколко. От страната на хижа Вихрен върхът представлява стръмен купол. От там преминава основната пътека, наричана още Царската пътека – най-лесният и сигурен начин за “покоряване” на върха.

Вторият маршрут, от страната на Казаните тръгва от х. Бъндерица със стръмно изкачване в самото начало. След като тях следва седловината Премката. От нея пътеката за Вихрен продължава в ляво, а в дясно може да се отклониш за Кутело, Кончето, та чак до х. Яворов. Самите Казани представлява 300-метрова отвесна скала, по която са изградени няколко маршрута за алпинисти. Изкачена е за първи път през 1934г. от германските алпинисти Мозел и Ауер, а при зимни условия през 1949г. от Александър Белковски и Владимир Лободин. В подножието на стената има малък вечен ледник с размери 90 на 40м.

Третия възможен маршрут е по ръба на Джамджиеви скали, но той е изключително труден, изисква сериозна подготовка и се препоръчва само за туристи с голям опит в катеренето!

вр. Вихрен
вр. Вихрен

До 1942г. връх Вихрен е носил името Елтепе. Сега същото име носи малкият заслон в циркус Големия казан под самия връх. Днес Вихрен е част от Стоте национални туристически обекта на България. Печат може да получите в хижа Вихрен, както и в туристическата спалня в Банско.