Влахи е едно от най-очарователните планински селца, където може да те отведе случайността. Казваме случайността, защото е малко вероятно предварително да си избрал този труден маршрут с неговия неугледен неасфалтиран път, отвеждащ до селището. Но веднъж стигнал до тук, селцето ще се превърне в крайна дестинация на пътешествието ти – тук ще се почувстваш точно на мястото си.

В землището на Влахи попада и голяма част от природен парк „Пирин“, невероятно красивата местност „Орлите“, величественият Влахински водопад, а също и множество вековни дървета.

Едно от тези дървета се разполага в центъра на селцето. Това е Влахински чинар. Смята се, че възрастта на дървото е повече от петстотин години. Невероятната му петвековна история го е превърнала в емблема на селището, в природна забележителност с особено значение.

И най-хубавото е, че всеки, който има желанието, може да се доближи до тази рожба на природата. Може да се полюбуваш на хубостта ѝ. Да намериш разтуха в сянката ѝ. Да се докоснеш до нея и да усетиш силата и мъдростта ѝ!