Банско е курорт, известен с красивата си архитектура, с историята си, с прекрасната атмосфера, със ски пистите си, с кухнята си. Но хората го обичат най-вече по една причина – той е изключително красив. И как няма, като се намира насред прелестта на Пирин.

А около него са скрити толкова много красоти, че не можем да се стърпим и да не ти разкажем за три от тях – Юленския, Демянишкия и Бъндеришкия водопад.

Водопадът Юленски скок се намира в местността Градището. Той разнообразява средното течение на река Дамяница.

Деветметров, той е една от най-обаятелните водни каскади, на които може да се полюбуваш.

Но трябва да внимаваш много – той е толкова пленителен, че ще искаш час по-скоро да се спуснеш до него, за да се насладите на цялото му величие. Слизането до него обаче може да е опасно!

Демянишки скок носи името на река Демяница, чиито води разиграва надолу по пиринските склонове. Намира се в източната част на напречния долинен праг, очертаващ северната граница на местността Демяница.
Височината, от която се спуска водата тук, е единадесет метра.

Може и да не ти се струват много, но ефирността на водата, която се спуска като копринено перде и описва всички гънки на скалите – това е гледка, която се запечатва в съзнанието.

Бъндеришки водопад не е сред най-известните. И това винаги ни е озадачавало. Водите му се хвърлят по скалния скат от Дончови караул. Имайки предвид 30-метра височина, от които се спускат те, няма как неговата гледка да не ти се стори зашеметяваща!