Водопад Скоко

Южен Пирин те приканва да се запознаеш с една от най-големите му гордости, с едно от най-красивите му кътчета. Това е водопад Скока край село Кашина. Наричан още Кашински водопад, той е сред най-големите водопади в района на Мелник, както и е една от най-причудливите природни забележителности, на чиято гледка би могъл да се порадваш.

Водопад Скоко

Водопадът се намира недалеч от село Кашина, разположено на тридесет километра от Сандански и на петнадесет от Мелник.
За да стигнеш до него, ще трябва единствено да следваш упътващите табели, а такива не липсват. От китното пиринско село до прелестната гледка на Скока те делят не повече от 40 минути пеша!

Местните го наричат и водопад Скоко. Името му приляга много. Неговите буйни води се укротяват само за кратко, докато се изнизват по склоновете на планината. Съвсем скоро обаче, на поляната под Гарванова скала те се засилват и изведнъж скокват и устремяват полета си право надолу в двадесетметрова бездна.

По тази причина ще може да се възхитиш не само на гледката му, но и на песента на разплискващите се води. Тя може да ти напомни за отдръпваща се в далечината буря. Силният тътен, който се разнася при срещата на струите със скалите, ехти на далеч.

А наоколо се разпръскват кристални капчици, образуващи ситна бяла мъгла, обхванала в прегръдката си всичко наоколо. Може би именно тя прави гледката толкова тайнствена и магична!

Кашински водопад или както местните го наричат Водапад “Скоко” определено е място, което трябва да посетиш. Ако си в района на Мелник и Рожен, отдели време. Няма да останеш разочарован. Природата около село Кашина е уникално красива!