Пръснати на групички в просторен ровинен район в подножието на Пирин планина – това са невероятните Мелнишки пирамиди. Една безкрайно пъстра палитра от фигури. Може да различиш скални гъби, комини, кораби, островърхи куполи, игли, конуси, минарета, плисета, купи сено и пирамиди, подобни на египетските, с най-различни размери.

Разнообразието от скулптури е толкова голямо, че ще им изгубиш бройката!

Все пак, условно пирамидите биват разделяни на три дяла – Мелнишки, Кърлановски и Роженски пирамиди.

Мелнишки пирамиди

Може би най-внушителни са четирите пирамиди край село Кърланово. Няма как да не им обърнеш внимание – те са стометрови, със стръмни пясъчни склонове, тук-там почти отвесни. И макар и недостъпни, противно на всяка логика, животът е достигнал до тях, защото са обрасли с всякакви треви и ниски храстчета.

Докато си в малкия на размери, но голям по хубост Мелник, ще можеш да разгледаш и големият скален блок на Чудната гъба, който като магически чадър е предпазил от разрушение скалата, лежаща под него. Можеш да се насладиш на цялата прелест на пирамидите, ако се разходиш по Екопътеката от Мелник до Роженския манастир.

От 1960 година Мелнишките пирамиди са приели статута на природна забележителност.

Това е съвсем разбираемо. Все пак те са един от най-посещаваните причудливи природни обекти у нас, който си е спечелил световна слава.