Природни забележителности

Водопади

Кресна

Влахински водопад

Влахински водопад е един от малкото водопади в Пирин. Той впечатлява с красотата си. Пълноводен е почти през цялата година. Ако си любител на екстремните спортове, не пропускай да го посетиш, защото тук се практикува каньонинг.

Влахински водопад

Сандански

Водопад Скока

Водопад Скока

Несъмнено едно от най-красивите и магични кътчета в Пирин Планина е Водопад Скока край с. Кашина. Неговите буйни води се укротяват само за кратко, докато се изнизват по склоновете на планината. Съвсем скоро обаче, те се засилват и изведнъж скокват и устремяват полета си право надолу в 20-метрова бездна.

Сандански

Попинолъшки водопад

Попинолъшкият водопад предлага множество невероятни гледки. Той е пълноводен през цялата година, така че би могъл да се любуваш на плавното преминаване на кристалната му вода от тераса на тераса винаги, когато ти се прииска.

Попинолъшки водопад

Банско

Юленски, Демянишки и Бъндеришки водопад

Банско е едно от най-популярните и красиви места в България. Той приютява в околностите си и едни от най-красивите водопади в Пирин – Юленски, Демянишки и Бъндеришки водопад.

Вековни дървета

Банско

Байкушевата мура

Байкушевата мура е едно от най-старите дървета на света. И определено едно от най-впечатляващите места в Пирин. Смята се, че възрастта и е повече от 1300 години. Тринадесет века мурата е наблюдавала света от тук, видяла е какво ли не, споделила е с Пирин всяка неволя.

Байкушевата мура

Кресна

Влахински чинар

Още един от величествените представители на вековните дървета в Пирин е Влахинският чинар. Смята се, че възрастта на дървото е повече от петстотин години. Невероятната му петвековна история го е превърнала в емблема на селището, в природна забележителност с особено значение.

Гоце Делчев

Гърменски Източен чинар

Безспорно едно от най-впечатляващите дървета в Пирин е Източният чинар в с. Гърмен. Известно е с огромните си размери – височината му е 24 метра, а дебелината на ствола му е повече от 10 м. Смята се, че възрастта на чинара е повече от 600 години! Няма да го сбъркаш с никое друго дърво и заради огромната хралупа в ствола му.

Източен чинар
Скални образувания

Мелник

Мелнишки пирамиди

Безспорно един от най-големите природни феномени в Пирин са Мелнишките пирамиди. Една безкрайно пъстра палитра от фигури. Ще различите скални гъби, комини, кораби, островърхи куполи, игли, конуси, минарета, плисета, купи сено и пирамиди, подобни на египетските, с най-различни размери.

Мелнишките пирамиди

Банско

Скално образувание Сватбата

Скално образувание Сватбата

Думи като феномен, природно чудо, шедьовър са само част от епитетите, които хората използват, за да опишат онова, което се открива пред погледа им, недалеч от село Осеново. Това е скалното образувание Сватбата.