Велянова къща се е превърнала в емблема на града и символ на духовния стремеж и просперитета на банскалии през Възраждането. Нейната история я свързва с имената на двама големи българи. Първият е Иван Хаджирадонов – един от най-богатите търговци на памук в региона. Вторият е Велян Огнев – прочут с популяризирането на светската стенопис в Банската художествена школа.

Веляновата къща напълно заслужено е обявена за недвижима културна ценност с национално значение.

Велянова къща, Банско
Велянова къща, Банско

Построена през XVIII век , тя е сред най-старите къщи-крепости. Тя има много дебели каменни зидове, приютява подземни скривалища, външни и вътрешни бойници, малки прозорци преградени с железни решетки.

Къщата представя в най-пълна степен бита на предците ни, усетът им към красивото, почитта им към домашното огнище, към семейството и ценностите.

Обиколката из къщата ще промени коренно представите ти за дом, за топлина, за уют.

Наистина впечатляващи са стенописите и дърворезбата, които щедро красят дома. Именно заради тях къщата няма аналог в българското възрожденско изкуство.
На централната фасада на къщата е изпъстрена с пана с растителни композиции, клонки, птици и барокови елементи. По-ниските части на стените също са украсени с пана, а над тях има фризове с пейзажи и сцени от бита. Изрисувани са крепости, залези, църкви, сгради, природа.
Впечатление ще ти направи и резбованата розетка на тавана на чардака.

Велянова къща, Банско
Велянова къща, Банско

Цялата къща, всяко кътче от нея, е произведение на изкуството.
Наслади му се!

Къде да отседнеш?

188лв

на вечер

В Хотел Green Wood ще откриете чудесни възможности за забавление и пълноценен отдих. Близо до Банско и на няколко стотин метра от модерното голф игрище – тук ще можете да си отдъхнете пълноценно.
65лв

на вечер

Хотелът Газей носи звучното име на един от прекрасните върхове, които се величаят тук, в Пирин. Различните видове помещения ще предложат чудесна хотелска атмосфера на гостите на хотела.
10лв
Автентична механа в Банско - място където настроението винаги е добро.