Едно от най-ценните съкровища на малкия Мелник, се намира скътано измежду пясъчните сипеи и чудните пейзажи на града. Това скъпоценно кътче е всъщност една вълшебна постройка, ценна с архитектурата си. Тя е най-забележителната сграда в Мелник и може би една от най-значимите у нас. Нейната фасада и богат интериор, размерите и всичките ѝ тайни са я превърнали в задължителна дестинация за всеки гост на градчето.

Това е Кордопуловата къща – най-голямата възрожденска къща в историята на България. Построена е през далечната 1754 година от богатата мелнишка фамилия Кордопулови.

Кордопуловата къща
Кордопуловата къща

Къщата е съставена от приземен етаж, изтъкан от лабиринти. В него са вкопани изби за вино. Говори се, че в тях могат да отлежават 250 до 300 тона от божественото питие.
Стопанско е предназначението на полуетажа, а има и издаден еркерен етаж за живеене.

Пристъпиш ли прага, веднага ще намериш пътя към невероятната дневна. Нейните дванадесет прозореца гледат и в четирите посоки. Разположени са горен и долен ред прозорци, като долният са типични за възрожденското строителство, а горните са украсени с най-различни цветни стъкла. Тук ще можеш да видиш и всякакви съдове за вино – тези, от които някога гостите на къщата са пиели.

Къщата-музей Кордопулови е едно от местата в Мелник, които задължително трябва да бъдат видени. Тя е същински вековен дар и част от Стоте национални туристически обекта.

Кордопуловата къща
Кордопуловата къща

Къде да отседнеш?

25лв

на вечер

Край Мелнишка река, в самото начало на градчето, в страхотен парк сред тишина и песните на птичките... Това е Парк-Хотел Макензен!
75лв

на човек

Разположен на фона на Пирин планина, хотел Ели Греко предлага градина с открит басейн. Има уелнес зона, а всички стаи са със самостоятелен балкон.
Механа Чевермето - прекрасна локация между уникалните пясъчни пирамиди на Мелник