Къща-музей „Никола Вапцаров“ е родният дом на един от най-популярните български поети на XX век. Тя е и сред първите музеи в Пиринския край и се намира на централния площад Банско.

Родният дом на Никола Вапцаров е превърнат в музей през 1952 година, с което се поставя и началото на музейното дело в Банско.

Тук може да се потопиш в домашната обстановка, в която е отраснал поетът. Тя е възстановена по указания на неговата майка Елена Вапцарова.

Къща-музей Никола Вапцаров

Музеят се разполага на два етажа. Експозицията започва от приземния етаж, където темата е „Вапцаров и Банско. Родна и семейна среда.“ Тук ще може да видиш много материали, разкриващи моменти от ранния период от живота на поета, както и експонати, напомнящи за богатата история на селището. Интересно представено е родословното дърво на поета и други родове от Банско.

Къща-музей Никола Вапцаров

Не пропускай да видиш и видеопрограмата с три клипа – първият е банска народна песен, която е била любима на поета, вторият е запис с разказ на майката на поета и третият клип представя откъси от поезията.
По време на обиколката си ще може да разгледаш копия от ръкописи, първи публикации на стихове на Вапцаров. Запазени са и костюмът, ризата и часовникът, носени от поета преди разстрела.

Работно време:

Всеки ден: 8:30 – 18:00 часа

Обедна почивка: 13:00 – 14:00 часа

Всеки последен понеделник на месеца – вход безплатен

Къде да отседнеш?

195лв

на вечер

All Seasons Club Bansko е елегантен хотел, разположен в подножието на Пирин, който пленява с невероятна панорамна гледка и уникално местоположение.
59лв

на вечер

Къща за гости Виен предлага на гостите си чудесна атмосфера и перфектно разположение на метри от станцията на кабинковия лифт в Банско.
188лв

на вечер

В Хотел Green Wood ще откриете чудесни възможности за забавление и пълноценен отдих. Близо до Банско и на няколко стотин метра от модерното голф игрище – тук ще можете да си отдъхнете пълноценно.