Построена през XVIII век в центъра на град Банско, Бенината къща е обявена за архитектурно-строителен исторически паметник на културата. Тя е забележителна възрожденска двуетажна постройка.

Тази постройка е уникална с още нещо – тя е дом на основоположника на българското светско образование Неофит Рилски.

Къщата музей се разполага в голям двор, ограден с каменни зидове и с тежка дървена порта. В това отношение сградата е типичен представител на банската укрепена къща.

Къщата е преустройвана многократно. През 1981 година е реставрирана и е превърната в музей. Той се състои от две части. В запазената в автентичен вид част на къщата се разполага етнографска експозиция и документална експозиция, която представя най-ценните наследства на Неофит Рилски – писма, снимки и др.

Къща-музей Неофит Рилски

Изложени са още книги от библиотеката му, както и препис на „История славянобългарска“.

Днес може да види много интересен стенопис, отразяващ родословното дърво на Неофит Рилски.

Къща-Музей Неофит Рилски, Банско

Работно време:

Работното време 09:00 – 12:00 и 13:00 – 17:30 часа

Почивен ден – ВТОРНИК

Всеки първи понеделник от месеца – вход безплатен

Къде да отседнеш?

65лв

на вечер

Хотелът Газей носи звучното име на един от прекрасните върхове, които се величаят тук, в Пирин. Различните видове помещения ще предложат чудесна хотелска атмосфера на гостите на хотела.
139лв

на вечер

Перлата в короната, наречена Банско - петзвезден хотел, който предлага луксозни стаи и апартаменти, обзаведени в алпийски стил.
59лв

на вечер

Къща за гости Виен предлага на гостите си чудесна атмосфера и перфектно разположение на метри от станцията на кабинковия лифт в Банско.