Банско

Къща-музей „Неофит Рилски“

Домът на Неофит Рилски, известен като Бенината къща, е една от най-красивите постройки в Банско. Обявен е за архитектурно-строителен исторически паметник, а през 1981 година е превърната в музей. Може да се наблюдават етнографска експозиция и документална експозиция, която представя най-ценните наследства на Неофит Рилски – писма, снимки и др.

Къща-музей Неофит Рилски

Банско

Къща-музей „Никола Вапцаров“

Къща-музей Никола Вапцаров

Къща-музей „Никола Вапцаров“ е родният дом на един от най-популярните български поети на XX век. Тя е и сред първите музеи в Пиринския край и се намира на централния площад Банско.

По време на обиколката си ще можеш да разгледаш копия от ръкописи, първи публикации на стихове на Вапцаров. Запазени са и костюмът, ризата и часовникът, носени от поета преди разстрела.

Банско

Веляновата къща

Тя се е превърнала в емблема на града и символ на духовния стремеж и просперитета на банскалии през Възраждането. Веляновата къща напълно заслужено е обявена за недвижима културна ценност с национално значение. Построена през XVIII век , тя е сред най-старите къщи-крепости в Банско. Има много дебели каменни зидове, приютява подземни скривалища, външни и вътрешни бойници, малки прозорци преградени с железни решетки.

Велянова къща, Банско

Мелник

Кордопуловата къща

Кордопуловата къща

Кордопуловата къща е най-забележителната сграда в Мелник и може би една от най-значимите у нас. Нейната фасада и богат интериор, размерите и всичките ѝ тайни са я превърнали в задължителна дестинация за всеки гост на градчето.

Мелник

Музей на виното

Напълно логично е Музей на виното да отвори вратите си не къде да е, а в сърцето на най-древния винарски регион у нас. И това разбира се е Мелник. Музеят отваря врати през 2013 година и от тогава разказва на посетителите си множество интересни факти, засягащи винопроизводството в страната.

Музея на виното в Мелник