Църквата „Успение на Пресвета Богородица“ е най-старият храм в Добринище и района. Построена е през късното средновековие, около 1684 година. Всъщност, днешната постройка е изградена върху основите на средновековния храм.
За това се съди по разкрития 1,2 метра дебел зид на пода на църковната зала. Той е свидетелство за съществуването на по-старата църква. Смята се, че храмът е бил разрушаван неколкократно – при османските нашествия, по време на Балканската война. Рухва и през 1980 година, но бива възстановен отново през 1985 година.

Църква "Успение на пресвета Богородица"

Постройката е ниска, част от нея е в земята и има дебели каменни зидове. В стените има отвори, наречени бойници. Само на южната стена на храма ще видиш четири малки прозорчета. Две врати водят до вътрешността на църквата – едната желязна, а другата дървена с метални ленти и обкована с големи пирони.
До храма се издига камбанария, висока 30 метра.

Днес от някогашния храм са запазени четири на брой царски икони, както и една каменна икона с нисък цветен релеф на разпятие и ктиторски надпис от първата половина на XIX век.

Къде да отседнеш?

40лв

на вечер

Съвсем близо до минералния плаж в Добринище, се намира уютния хотел Валентино.
30лв

на вечер

Хотел Валентино 2 е идеалното място за почивка в Добринище. Тризвездния хотел ще Ви предложи прекрасни помещения, в които да се настаните.
75лв

на вечер

Разположен сред красотата на Пирин, Рила и Родопите, Хотел Орбел предлага всичко необходимо за пълноценна почивка от забързаното ежедневие.