Кресненското пиринско село Влахи е толкова малко, че чак е невероятно колко много са забележителностите и интересните места, които могат да бъдат разгледани в него и из околността.

Село Влахи
Село Влахи

Едно от тези места е свято. Това е възрожденската църква „Света Богородица“. Това е най-старата църква във целия район. Днес при разходката си до Влахи, в долния край на селото, на полянката до реката, ще видите как слънцето се отразява в кръста над новия покрив на църквата „Рождество на Света Богородица“. Тази църква е строена през 1757 година. Тя е от Паисиево време. А за това говори дори и архитектурата ѝ – тя е вкопана в земята, състои се от две помещения. Вътрешното е за верните, а външното – за оглашените, които се просвещават.

Църква "Рождество на Св. Богородица", с. Влахи
Църква “Рождество на Св. Богородица”, с. Влахи

Стените и подовете от воденични камъни са все същите, каквито са били и в далечните години. Във вътрешността на храма са запазени и някои стенописи от XVII век.

И макар днес жителите на село Влахи да се броят на пръсти, вярата продължава да намира място в техния живот.

Голяма част от хората, идващи в селото пропускат да посетят този храм, тъй като тук по-голямата забележителност е водопад “Скакалото”. Пътеката до който, започва от другата църква – “Свети пророк Илия”, обявена за паметник на културата с местно значение. Виж повече за нея в: Страницата на църква “Свети пророк Илия”.
А повече за великолепния водопад ще откриеш точно тук: Страницата на Водопад “Скакалото”.