Една е църквата в Банско, превърнала се в истински символ на града. Тя се разполага в неговия център и е най-посещаваната му забележителност. Това е Църквата „Света Троица“.

Тя е и една от най-големите у нас. Всъщност, била е най-голямата до построяването на храм-паметника „Свети Александър Невски“ в столицата.

В храмовия комплекс обединени са църква, камбанария и ограден зид като заедно всички те са обявени за архитектурно-строителен паметник.
Църквата „Света Троица“ е трикорабна базилика. Построена е през 1835 година от местни майстори. Едно от интересните за нея неща е, че на главният ѝ вход, съвсем близо един до друг, ще видите изобразени християнски кръст и полумесец. Двата символа са поставени там, за да показват търпимостта между двете религии.

Църква Света Троица, Банско

Изографисването на храма се свързва с имената на едни от най-видните майстори по онова време. Резбованият иконостас, оригиналните стенописи по стените, колоните, купола са дело на Уста Велян Огнев. Кръста на разпятието, големите иконостасни икони, целувателните икони, престола са дело на Димитър Молеров.

Църква Света Троица, Банско

Още една от емблемите на града се разполага в двора на църквата. Това е кулата-камбанария. Тя е била изградена по-късно, към 1850 година. Височината ѝ е 30 метра и е една от запомнящите се картини в градчето.
През 1866 година на нея е монтиран и часовник.

Всеки сантиметър от това кътче, е не само вяра, но и изкуство.
И то определено заслужава вниманието ти!