Църквата Св. Св. Петър и Павел

Отдавна Добринище пленява с чистия си въздух и планинска прохлада, с минералните си извори, подходящи за лечебни процедури, с маршрутите, които обещават вълнуващи преходи и прекрасни излети из едни от най-дивните кътчета на Пирин.

Сред гордостите на градчето са и неговите храмове. В сърцето на Добринище е разположена църквата „Св. Св. Петър и Павел“. Тя е една от най-значимите забележителности тук. Обявена е за паметник на културата с особена архитектурна стойност.

Построена е през 1835 година, а по-късно към нея е присторена и камбанария, която впечатлява със своите тридесет метра височина. Всъщност, днес ще видите втората камбанария, построена през 1926 година. Първата изгаря в пожар през 1913 година.
Църквата е трикорабна псевдобазилика, на изток има апсида, два купола и притвор, а на юг има открит трем. Трите ѝ кораба са разделени от колонади, свързани помежду си с арки.

Вътрешността на църквата със сигурност ще те впечатли. Вниманието привличат десетте царски икони, невероятният резбован таван, рисуваният трон. Изключителен е и иконостасът с три входа, царските двери, резбованите позлатени пояси. В изографисването на храма са участвали представители на Банската художествена школа.

Не бива да пропускаш и уникалният напрестолен дърворезбован кръст от преди три столетия. Тук има шест ценни икони от черквата „Успение на Пресвета Богородица“ (старият храм в Добринище), която е на 330 години!