Роженският манастир е най-големият в Пиринска Македония, България. Той е един от няколкото средновековни манастири у нас, запазени така добре и до днес.

Съвсем близо до това уникално място се разполага църквата „Св. Св. Кирил и Методий“. Тя също е много специална. Съградена е по инициатива на Яне Сандански. Тя е строена около 1912-1914 година, но така и не бива завършена, защото той бива убит преди това да се случи.

Църква "Св. Св. Кирил и Методий", с. Рожен
Църква “Св. Св. Кирил и Методий”, с. Рожен

Именно тук – в двора на църквата и на двеста метра източно от Роженския манастир е разположен и гробът на българския революционер. А на надгробната плоча и днес можете да прочетете думите

„Да живееш, значи да се бориш. Робът – за свобода, а свободният – за съвършенство.“

Яне Сандански е бил известен и като Пиринския орел, Старика, Сандан паша, бил е и деец на Върховния комитет. Заслужава си да дойдеш тук, дори само за да положиш цвета на гроба му!

Църква Св.Св. Кирил и Методий

Къде да отседнеш?

Механа Чевермето - прекрасна локация между уникалните пясъчни пирамиди на Мелник
40лв

на вечер

Възрожденски стил, множество услуги, отлично обслужване - всичко това съчетано с вкусна храна и хубаво вино е Хотел Мелник
60лв

на вечер

Приказна природа, ярки звезди и отпускащо спокойствие – това е мотото на Хотел РЕЧЕН РАЙ. И то напълно припокрива невероятната обстановка, която се усеща още преди да влезеш в хотела.