Манастир Свети Георги, Златолист

В югозападната част на красивия Пирин е разположено село Златолист. Пътят до там за шофьорите не е много добър, но за сметка на това еко пътеката от Мелник до селото, е истинско удоволствие за почитателите на разходките.

Една от забележителностите в селото е Църквата „Свети Георги“. Смята се, че е построена през XIX век, като сред местните се мълви, че е с цели седем века по-стара. Онова, което прави храмът забележителен обаче не е неговата възраст, а стенописите му. В центъра, точно под купола, се разполага мраморна плоча с двуглав орел. Според легендите тя изпраща здраве на всеки, който стъпи върху ѝ.
За лековити сили в селото претендира и още едно място. Това е невероятният чинар на над 1200 години, за който се смята, че помага при най-различни заболявания

В църквата някога е живяла преподобна Стойна. Тя била монахиня, смятана за предшественица на Ванга. Също като нея и тя пророкувала и помагала на хората.

Манастир Свети Георги, Златолист

Пророчицата пристига в Долна Сушица (старото име на Златолист) през 1903 година. Веднага ѝ било преградено място в храма, където да остане да живее.
А за дарбата ѝ се смята, че била дори по-силна от тази на Ванга.

Снимки

Къде да отседнеш?

40лв

на вечер

Възрожденски стил, множество услуги, отлично обслужване - всичко това съчетано с вкусна храна и хубаво вино е Хотел Мелник
Механа Чевермето - прекрасна локация между уникалните пясъчни пирамиди на Мелник
25лв

на вечер

Край Мелнишка река, в самото начало на градчето, в страхотен парк сред тишина и песните на птичките... Това е Парк-Хотел Макензен!