Доста любопитна е историята, белязала създаването на един от неголемите пирински манастири – Обидимския манастир „Свети Пантелеймон“.

На базата на едно съновидение, което споходило Димитър Николов Вишов (Клечеров) през 1908 година, той решил да започне разкопки на мястото, което му се присънило. Там, в корените на едно голямо дърво, той открил свещоливник, ръждясал железен кръст и икона на Света Богородица. Местните на свой ред решили, че на това място някога е имало манастир и се захванали да възстановят обителта.

Годините обаче били бедни и работата вървяла бавно. През 1910 година в село Обидим отседнал йеромонах Максим. Той носел икона на Света Богородица, рисувана в Атон за руското манастирче „Свети Панталеймон“. Но понеже се оказала в Обидимския манастир, хората решили, че трябва да се тегли жребий дали да остане тук, или да продължи пътя си към Русия. Три пъти теглили жребий, всичките в полза на Обидимския манастир.

По тази причина днес тук се намира една от най-редките икони на Света Богородица в цял ръст с младенеца, заедно със Свети Панталеймон и Свети Атанасий.

Строежът на манастира окончателно приключил през 1914 година, а днес е постоянно действащ и с радост посреща гости.

Къде да отседнеш?

40лв

на вечер

Съвсем близо до минералния плаж в Добринище, се намира уютния хотел Валентино.
75лв

на вечер

Разположен сред красотата на Пирин, Рила и Родопите, Хотел Орбел предлага всичко необходимо за пълноценна почивка от забързаното ежедневие.
30лв

на вечер

Хотел Валентино 2 е идеалното място за почивка в Добринище. Тризвездния хотел ще Ви предложи прекрасни помещения, в които да се настаните.