Манастир "Св. Св. Козма и Дамян"
Манастир "Св. Св. Козма и Дамян"

В живописната местност Смилово, насред естествени ливади и вековни кестенови дървета, е разположен Санданският манастир „Св. Св. безсребреници Козма и Дамян“. Намира се на 2,5 километра от центъра на града, на десния бряг на река Санданска Бистрица.

Истински покой и хармония царят тук. Може би защото на това място някога са живели братята Козма и Дамян. Те са лекували болните при извора Мирото, който и до днес съществува и можете да видите с очите си. Той е разположен в параклиса “Св. Петка”. През последните години много безплодни жени от Сандански и региона идват при Мирото по заръка на баба Ванга, за да се сдобият с така желаната рожба, благодарение на водите от Мирото.

Братята биват наричани безсребърници, защото за добрите си дела, те не взимали ни пари, ни дарове, нито каквато и да било друга отплата. Те смятали, че не случайно Бог е дарил Сандански с повече от осемдесет минерални извора с лековита вода. Те били дар, който с тяхна помощ можел да достигне до повече и повече хора.

Мирото в параклис "Св. Петка"
Мирото в параклис "Св. Петка"
Параклис "Св. Петка"
Параклис "Св. Петка"

Санданският манастир е възрожденски. Той се състои от еднокорабна, едноапсидна църква, параклиси на Свети Петка и Свети Димитър и жилищна сграда.
Смята се, че още през IV – V век на мястото на днешния манастир е имало църква.

Съществуването на манастира било прекъснато през османското робство, когато бил разрушен и ограбен. Но дори и сринат из основи, той продължавал да живее в съзнанието на хората като свято място.
А възстановяването на сегашния манастир започнало през 1928 година, когато върху основите на разрушения манастирски храм, започнало строежът на нова църква.

Манастир "Св. Св. Козма и Дамян"
Манастир "Св. Св. Козма и Дамян"

Къде да отседнеш?

Механа Чевермето - прекрасна локация между уникалните пясъчни пирамиди на Мелник
25лв

на вечер

Край Мелнишка река, в самото начало на градчето, в страхотен парк сред тишина и песните на птичките... Това е Парк-Хотел Макензен!
75лв

на човек

Разположен на фона на Пирин планина, хотел Ели Греко предлага градина с открит басейн. Има уелнес зона, а всички стаи са със самостоятелен балкон.