Манастир "Света Богородица Спилеотиса"

Мелнишкият манастир „Света Богородица Спилеотиса“, известен и като „Света Зона“, е средновековен манастир, обявен за един от най-ранните образци на градско манастирско строителство по българските земи от началото на XIII век.

Разположен е върху малка тераса на възвишението Свети Никола, в източния край на Мелнишката крепост. В този смисъл, манастирът попада в територията на културно-историческия резерват Мелник и е обявен за паметник на културата с национално значение.
В манастирския комплекс имало две църкви – „Света Богородица Спилеотиса“ и „Свети Спиридон“, както и гробищен парк.

Предполага се, че постройката на манастира е изградена в периода 1209-1211 година от мелнишкия владетел деспот Алексий Слав. През 1220 година деспот Слав издава грамота на манастира, с която му дарява книги, земя и църковен утвар. Дава му и пълен имунитет.

Мелнишки манастир “Света Богородица Спилеотиса”

Манастирът се почита като свято място от жителите на най-малкия град у нас. Храмовият празник на параклиса „Света Зона“ е празник и на града.

Панорама на Мелник

Гледката от манастира. Просто усили звука, за да чуеш песента на птичките...

Къде да отседнеш?

Механа Чевермето - прекрасна локация между уникалните пясъчни пирамиди на Мелник
40лв

на вечер

Възрожденски стил, множество услуги, отлично обслужване - всичко това съчетано с вкусна храна и хубаво вино е Хотел Мелник
75лв

на човек

Разположен на фона на Пирин планина, хотел Ели Греко предлага градина с открит басейн. Има уелнес зона, а всички стаи са със самостоятелен балкон.