Хаджидимовски манастир

Хаджидимовски манастир “Свети Георги Победоносец” е едно от най-красивите и очарователни места в този край. Той е най-големият по поречието на р. Места и третият по големина в Югозападна България. Построен е в средата на 19 в. със средства от хората от околните села. Намира се в град Хаджидимово, на 15 км. от Гоце Делчев.

Историята за построяването на манастира е изключително интересна и любопитна. Дядо Атанас Лазаров бил овчар. Една вечер му се присънил млад мъж на бял кон, който му казал да разкопае могилката, на която днес се намира манастира. Дядо Атанас не обърнал внимание, но момъкът го посетил в съня му и на следващата, и на по-следващата вечер. Така той все пак решил да вземе лопатата и да се заеме със задачата.
Заловил се той за работа, въпреки опитите да го откажат. Ала на турчинът, чиято нива от 5-6 декара, се намирала от южната част на могилата, разкопаването не се понравило, та набил и изгонил дядо Атанас.
Отишъл след това да вдигне воловете си, които през това време легнали да почиват, но не успял по никакъв начин да ги помръдне.

Чули още турци разправията, та дошли да видят какво става. Когато разбрали каква е работата и как бил изпъден дядо Атанас, не останали доволни. Те казали, че щом човекът е дошъл да копае без никой да му плаща, значи е замесена божията ръка в тази работа. Така викнали стареца обратно и го оставили да си върши работата.

А воловете на турчина станали на мига.

Няколко дни след началото на разкопаването, дядо Атанас намерил заровена икона на свети Георги, която била напълно запазена. Това въодушевило всички и така решили да издигнат на това място параклис в чест на свети Георги.

Строежът на църквата приключил през 1865 г. В олтара ѝ и до днес се пази иконата на “Св. великомъченик Георги”. Специалисти я изследвали и установили, че тя датира от периода на 1750-1800 г. и се смята за чудотворна.

Манастирът е опожаряван два пъти, като през 1905 г. е претърпял основен ремонт. През 1979 г. е построен и новият манастирски параклис “Св. Димитър”.

Когато си в района на Гоце Делчев, разгледай и останалите интересни места, които да посетиш, както и нашите идеи за разходка ТУК.

Къде да отседнеш?

55лв

на вечер

СПА Хотел Катерина е разположен в енергийното поле на манастира "Свети Георги Победоносец" край Хаджидимово. Чист въздух, тишина и енергия!
20лв

на човек

Почивка в старинна българска къща и домашни гозби, приготвени от екологично чисти продукти - това е Хотел-механа Павловата къща
70лв

на вечер

Комплекс Белите скали предлага спокойствие на своите гости, потапяйки ги в незабравимата атмосфера на отминалите времена.