На дванадесет километра от Разлог се разполага очарователното малко село Добърско. А в него мястото си е открила уникалната средновековна църква „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“. За нея се смята, че е построена през 1614 година, но се прокрадват и предположения, че годината на строителство е доста по-отдавнашна – 1122 година.

А причините, които привличат хора от всички краища на страната да дойдат и да видят това кътче с очите си, са автентичната архитектура на храма, както и неговите великолепни стенописи. Именно те са го причислили към един от най-важните образци на българското изкуство. Може би именно на тях се дължи и включването на храма към списъка на Стоте национални туристически обекта.

Църквата в Добърско

Семплата архитектура, на фона на величествените гледки наоколо, е напълно разбираема, ако вземем предвид забраната за строеж на големи християнски храмове през османското владичество.

Недотам добрия външен вид на църквата, добърчани компенсирали отлично с богата вътрешна украса. Обърни внимание на фреските – те изобразяват над 460 библейски и местни герои.

Изумителен е фактът, че в църквата няма да откриеш и сантиметър, който да не е изографисан.
Обикновено в храмовете биват изобразявани от четирима до петима светци. Тук техният брой е цели тридесет!

На излизане от храма ще видиш и великолепна градина, изпъстрена от най-различни цветя. Измежду тях текат водите на лековит извор.

Легенда разказва, че ослепените 14-15 000 войници на цар Самуил минали от тук. Именно те основали селото и останали в него, за да се лекуват от извора.

Дойдеш ли тук, не пропускай да пуснеш монета в извора и да измиеш очите си с неговите води, та да се върнеш пак на това свято място!