Манастири

Банско

Обидимски манастир ``Св. Пантелеймон``

Обидимски манастир е едно прекрасно място в сърцето на Пирин – близо до с. Обидим. Създаден е преди един век – строежът му продължава от 1908 до 1914 година. В него се намира една от най-редките икони на Света Богородица в цял ръст с младенеца, заедно със Свети Панталеймон и Свети Атанасий.

Обидимски манастир Св. Панталеймон

Гоце Делчев

Неврокопски манастир ``Св. Богородица``

Неврокопски манастир

Според мраморната плоча, вградена в западната стена на манастирската църква, Неврокопският манастир „Света Богородица – Живоприемни Източник“ край Гоце Делчев, е построен през XIX век. Изграждането му започва на 1 март 1888 година. Представлява български женски манастир, обявен за паметник на културата с местно значение.

Гоце Делчев

Хаджидимовски манастир

Хаджидимовския манастир “Свети Георги Победоносец” е едно от най-красивите и очарователни места в този край. Той е най-големият по поречието на р. Места и третият по големина в Югозападна България. Построен е в средата на 19 в. със средства от хората от околните села. Намира се в град Хаджидимово, на 15 км. от Гоце Делчев.

manastirhadzhidimovosm

Кресна

Църква „Св. пророк Илия“

Църква "Свети Пророк Илия", с. Влахи

Вярата е нещо, което човек носи със себе си където и да иде. Дори и накрай света, Господ е с нас. И където и да срещне църква, човек може да отдели две минути от своето време, та да запали една свещ. И в пиринското селце Влахи не липсва място, където да се почувствате по-близо до Бог. Църквата „Свети Пророк Илия“ е може би сърцето на селището. Построена е през 1844 година и днес тя е обявена за паметник на културата с местно значение.

Сандански

Манастир „Св. Св. безсребреници Козма и Дамян“

Вълшебно място е Манастир “Св. Св. безсребреници Козма и Дамян” в Сандански. Истински покой и хармония царят тук. Може би защото на това място някога са живели братята Козма и Дамян. Те са лекували болните при извора Мирото, който и до днес съществува и можете да видиш с очите си.

manastir_sv.sv.kozmadamian300200

Мелник

Роженски манастир „Св. Рождество Богородично“

Роженски манастир "Свето Рождество Богородично"

Роженският манастир „Свето Рождество Богородично“ е най-големият манастир в Пиринска македония. Той е един от няколкото средновековни, запазени в добър вид до наши дни.
Някога той е бил ставропигиален, но днес е подчинен на Неврокопската епархия.

Мелник

Мелнишки манастир ``Св. Богородица Спилеотиса``

Мелнишкият манастир е средновековен манастир, обявен за един от най-ранните образци на градско манастирско строителство по българските земи. Предполага се, че постройката на манастира е изградена в периода 1209-1211 година от мелнишкия владетел деспот Алексий Слав. През 1220 година деспот Слав издава грамота на манастира, с която му дарява книги, земя и църковен утвар.

Манастир Св. Богородица Спилеотиса, Мелник

Мелник

Манастир ``Свети Георги``

Манастир Св. Георги, Златолист

Манастир “Свети Георги” не е много популярен сред масовите туристи, но всяка година хиляди вярващи се стичат тук, в с. Златолист. Църквата е строена през 1857 г., но местните хора твърдят, че тя е издигната върху църква от 7-и век. На това място в края на 19 век е живяла пророчицата Стойна Преподобна.

Църкви

Банско

Църква ``Св. Троица``

Църквата „Света Троица“ е трикорабна базилика. Построена е през 1835 година в Банско от местни майстори. Едно от интересните за нея неща е, че на главният ѝ вход, съвсем близо един до друг, ще видите изобразени християнски кръст и полумесец. Двата символа са поставени там, за да показват търпимостта между двете религии.

Църква "Света Троица"

Добринище

Църква „Св. Св. Петър и Павел“

Църквата Св. Св. Петър и Павел

В сърцето на Добринище е разположена църквата „Св. Св. Петър и Павел“. Тя е една от най-значимите забележителности тук. Обявена е за паметник на културата с особена архитектурна стойност.

Добринище

Църква ``Успение Богородично``

Църквата „Успение на Пресвета Богородица“ е най-старият храм в Добринище и района. Построена е през късното средновековие, около 1684 година. Всъщност, днешната постройка е изградена върху основите на средновековния храм.

Църква "Успение на пресвета Богородица"

Разлог

Църквата в Добърско

Църквата в Добърско

На дванадесет километра от Разлог се разполага очарователното малко село Добърско. А в него мястото си е открила уникалната средновековна църква „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“. За нея се смята, че е построена през 1614 година, но се прокрадват и предположения, че годината на строителство е доста по-отдавнашна – 1122 година.

Кресна

Църква ``Св. Богородица``

Една от най-старите църкви в Пиринския край несъмнено е Църквата “Св. Богородица” край с. Влахи. При разходката си до там, в долния край на селото, на полянката до реката, ще видиш как слънцето се отразява в кръста на покрива й. Строена е през 1757 година.

Църква "Рождество на Св. Богородица", с. Влахи

Мелник

Църква ``Св. Св. Кирил и Методий``

Църква Св. Св. Кирил и Методий

Съвсем близо Роженския манастир се разполага църквата „Св. Св. Кирил и Методий“. Тя е много специална – съградена е по инициатива на Яне Сандански. Тя е строена около 1912-1914 година, но така и не бива завършена, защото той бива убит преди това да се случи. Именно тук се намира неговия гроб.

Мелник

Църква ``Свети Антоний``

Църквата “Св. Антоний” е единствената църква в България, която носи името на този светец. В целия свят пък са само две, като втората се намира в Италия. Намира се в центъра на Мелник и е построена през 1869 година.

Църква Свети Антоний в Мелник