Баня

Село Баня е китно селце, разположено в сърцето на Разложката котловина. Освен с прекрасна природа, селцето привлича с археологически останки от времето на траките и с китна възрожденска архитектура. Освен това, Баня е един от най-известните балнеоложки курорти в България. Лечебните термални води извират от повече от 70 извора.

Благата вода, както я наричат местните е с температура 55-58°. Минерализацията е слаба, а водният дебит е силен. Богатия химичен състав изобилства от полезни за човека вещества. Те действат изключително благотворно при заболявания на костите и ставите, кожата и нервната система.

А консумирането на водата действа благоприятно при стомашно-чревни заболявания и бъбречно-урологични проблеми.

Балнеолечение

Добринище

Добринище е един от най-популярните балнеоложки курорти в Югозападна България.

На територията му се намират 17 минерални извора с температура на водата 30-43°.

Тя оказва благоприятно действие при бъбречно-урологични и обменно-ендокринни заболявания, както и проблеми със стомашно-чревната система. Полезна е още при хронични интоксикации, кожни проблеми, заболявания на горните дихателни пътища.

Доказано е, че минералните вещества във водата на Добринище, указват благотворно действие при хроничен гастрит, зъбен кариес, хроничен колит и язви.

Балнеолечение

Огняново

Няма да сгрешим, ако кажем, че през последните няколко години, Огняново се превърна в един от най-посещаваните балнеокурорти в страната. Разположено на 40км. от Банско и само на 8 км. от Гоце Делчев, селцето се радва на огромен поток от туристи.

Причината е в лековитите минерални извори – точно 24 на брой. Те са с постоянна температура на водата от 39-40°.

Огняновските минерални бани се характеризират като хипертермални и слабо минерализирани. Според местните минералните води тук лекуват над 100 вида заболявания, сред които болести на опорно-двигателната система, ендокринната, дихателната и храносмилателната системи, обмяна на веществата, нервни, гинекологични и сърдечно-съдови болести.

Сандански

Едно от първите находища на минерална вода у нас е това е в Сандански. От хиляди години топлата вода в района е известна с лечебните си свойства на народите, заселени тук.

В околността са известни около 80 извора, с температура 42-81°.

Минерализацията на водата е ниска, а химическия състав е богат. Неслучайно е известна и като една от най-лековитите води.

Действа благотворно върху редица заболявания, като най-добре въздейства върху проблеми на дихателната и опорно-двигателната система. Освен това се използва и за лечение на широк спектър от заболявания на периферната нервна система, бъбреците и др.

Балнеолечение

Ощава

Едно не толкова популярно сред туристите място, е с. Ощава и неговите минерални извори. Ощавските минерални бани, накратко наричани Баните, се намират на 20км от Кресна и се помещават в непретенциозна сграда, строена през 20-те години на XX век. Изворите са пет, но реално се използват само два от тях.

Водата е с постоянна температура от 38° и много помага в лечението на опорно-двигателния апарат и заболяванията на нервната система.