Искате да се потопите в горите на Пирин, да се слеете с природата, да откриете нови места, магични кътчета, пропити с история?

Какво ще кажете за една древна крепост без име? Тя е била обитавана повече от 3500 години – не е ли невероятно? Всъщност, по-невероятно за нас е, че тя така и до ден днешен няма име. Наричат я Безименният град край Добринище.

 

Безименният град
Безименният град

И е открита сравнително скоро и съвсем случайно. През 2003 година, при строителни работи, свързани с изграждането на параклис “Свети Никола” в едноименната местност, от земята изникват крепостни стени. Веднага започват проучвания и разкопки и скоро пред очите на хората се открива цял древен град!

Голямото количество находки из района стават причината да се смята, че на това място е имало доста голямо и многолюдно селище, съществувало между 2000 година преди Христа и XVII век след Христа.

Безименният град ще откриете в северните поли на Пирин, между Банско и Добринище. А площта, която заемат всички разкрити останки, е 25 декара.
На най-високото място, върху ранно-християнска базилика и над останките на Безименния град, е построен параклисът “Свети Никола”, в който бихте могли да влезете след разходката си сред древните останки.

Табелата :(
Табелата 🙁

Това красиво място, намиращо в гъста борова гора, е идеален вариант за една не дълга разходка, ако си в района. Началото на пътеката е поставено точно на главния път между Банско и Добринище. Идвайки от Банско, това е втората отбивка в дясно след храм “Св. Георги Победоносец”, намиращ се на главния път. Не разчитай на табели, счупени са. Отбивката представлява черен път, по който не те съветваме да продължаваш с колата. Следвайки успоредната велоалея, ще стигнеш до беседка, от която започва пътеката до Безименния град и параклис “Свети Никола”. След първото стръмно изкачване ще стигнеш до скали, от които гледката към Добринище е просто зашеметяваща! От там се вижда и част от водопад “Св. Никола”. Малко след тях е и крайната ти цел. Цялата разходка ще трае около 70 минути в двете посоки, без да се напрягаш излишно. Но си струва, гарантираме!

Една от големите загадки на това невероятно място си остава с въпросителна и до днес и това е наименованието на древното селище.
Но това не ощетява ни най-малко това магично кътче. Дори напротив – добавя малко мистерия. Насладете му се!

Снимки

Къде да отседнеш?

40лв

на вечер

Съвсем близо до минералния плаж в Добринище, се намира уютния хотел Валентино.
75лв

на вечер

Разположен сред красотата на Пирин, Рила и Родопите, Хотел Орбел предлага всичко необходимо за пълноценна почивка от забързаното ежедневие.
30лв

на вечер

Хотел Валентино 2 е идеалното място за почивка в Добринище. Тризвездния хотел ще Ви предложи прекрасни помещения, в които да се настаните.