Никополис ад Нестум е име, което със сигурност буди асоциации в ума ти. Да, говорим за древният римски град, разположен недалеч от Огняново. По-точно между местностите Хисарлъка и Марчов чифлик.

Градът е един от най-значимите археологически паметници. Целият комплекс се разпростира на площ от 14 километра. Той е безценно съкровище, защото е един от много малкото запазени антични градове у нас. По тази причина е обявен за археологически и архитектурен паметник.

Никополис ад Нестум

Днес името му звучи доста любопитно. Всъщност, в превод то означава град на победата, разположен на река Места.
Градът е бил основан на мястото на тракийско селище през доста далечната 106 година след Христа от римския император Траян, в чест на победата му над даките.

Част от историята на Никополис ад Нестум е и сеченето на монети от времето на император Комод до управлението на император Каракала.

Откритите при проучванията монети и оброчни релефи разкриват, че по това време са били почитани божествата Зевс, Хермес, Плутон, Хигия, Тракийския конник, Арес, Дионис, както и речния бог Места.

Никополис ад Нестум

Градът бива разрушен през VI век след нападение на славяни и авари. Той възниква отново през IX X век, този път под името Никопол. Той просъществува до XIII век, след което отново е сринат при походите на кръстоносците.
Под османско владичество градското селище се изместило няколко километра на запад, а името му се запазило под формата Неврокоп.

Днес този град отново носи друго име и това е Гоце Делчев!

Никополис ад Нестум

Работно време

От 1 ноември до 31 март:

08:00 ч. до 12:00 ч.

13:00 ч. до 17:00 ч.

От 1 април до 31 октомври:

08:00 ч. до 12:00 ч.

13:00 ч. до 21:00 ч.

Вход: ученици – 1,00 лв.

възрастни – 2,00 лв.

Контакти: 0894 34 90 39

Къде да отседнеш?

70лв

на вечер

Комплекс Белите скали предлага спокойствие на своите гости, потапяйки ги в незабравимата атмосфера на отминалите времена.
20лв

на човек

Почивка в старинна българска къща и домашни гозби, приготвени от екологично чисти продукти - това е Хотел-механа Павловата къща
40лв

на вечер

Алексовата къща е едно от местата в Огняново, които посрещат гости, а изпращат приятели.