Югоизточните склонове на Пирин крият невероятна красота и много история. Едно от чудните кътчета тук се разполага край село Кремен, в един от най-тесните и живописни участъци на пролома Момина клисура на река Места. Това място е късноантичната и средновековна крепост Момина кула (Къз Калеси).

Предполага се, че е построена през II-III век, бива изоставена, след което възстановена отново през XII век. А според едно предание, крепостта била построена от сестрата на цар Иван Шишман, след като била заточена по тези земи.

Крепост Момина кула

Крепостта е сред археологическите паметници с национално значение. Простира се на площ от около 500 квадратни метра. От западната страна крепостната стена е добре запазена. Нейната височина е 8 метра. Именно в тази част се е намирал и входът ѝ. В източния край има останки от правоъгълна кула. Намерени в околността са късове от домашна керамика, за която се смята, че е характерна за V-VI и XII-XIV век.

А в скалите, намиращи се под крепостта, се разполага естествена пещера, до която водят няколко входа. В нея има галерии с останки, които недвусмислено доказват наличието на праисторическо селище.

Къде да отседнеш?

75лв

на вечер

Разположен сред красотата на Пирин, Рила и Родопите, Хотел Орбел предлага всичко необходимо за пълноценна почивка от забързаното ежедневие.
30лв

на вечер

Хотел Валентино 2 е идеалното място за почивка в Добринище. Тризвездния хотел ще Ви предложи прекрасни помещения, в които да се настаните.
180лв

на вечер

Русковец Термал СПА и ски резорт е разположен в живописната котловина на известния с минералната си вода курорт Добринище.